27 Μαΐ 2016

Οι "κουβέντες καφενείου" για το χρέος, και πως να τις αποφύγεις


Οι περισσότεροι προφανώς όταν μιλούν για βιώσιμο η μή χρέος, ΔΕΝ γνωρίζουν τίποτε για το χρέος, ούτε καν για τον όγκο του την προσεχή περίοδο & μέχρι το 2030. Μόνο κουβέντες καφενείου. 
Ουτε τι σημαίνει αυτόματος κόφτης χρέους σε επίπεδα κάτω του 15 η 20% συμπεριλαμβανομένων ΚΑΙ των 15 δις των εντόκων γραμματίων (ΕΓΕΔ), τα οποία μεν ανακυκλώνονται ετησίως, πληρώνονται όμως οι τόκοι.
Αν αυτό δεν είναι αναδιάρθρωση χρέους, τότε τι είναι?
Κατ'αρχήν με τη συμφωνία του τρίτου πακέτου οι τόκοι των ληξιπρόθεσμων χρεών ρολάρονται μέσω του ESM με επιτόκιο πέριξ και κάτω της μονάδας.
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικα?
Σημαίνει ότι την περίοδο 2015-2020 οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο περίπου 37 δις ευρώ! (στοιχεία Κώστας Μελάς)
Σύμφωνα με υπολογισμούς το ύψος των τόκων με την νέα ρύθμιση μπορεί να κατέλθει και στο μισό, ενώ αναμένουμε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους μέσω του ESM σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο με τη νέα συμφωνία του eurogroup .
Πάμε τώρα στο μεσοπρόθεσμο 2021-2030.
Πόσοι είναι οι τόκοι μόνο που πρέπει να πληρωθούν? 
99,758 δις! (πίνακας).
Γιατί? Γιατί υπάρχει μια σημαντική αύξηση χρεολυσίων αφού με βάση τη συμφωνία του 2012, οι δανειστές πρόβλεψαν μία “περίοδο χάριτος” δέκα ετών στην καταβολή των τόκων, επειδή ήταν παντελώς αδύνατη η πληρωμή τους τότε . 
Οχι ότι η χώρα απαλλάσσεται από τους τόκους. Οι τόκοι υπολογίζονται και θα γίνουν απαιτητοί στο σύνολό τους, μεταξύ των ετών 2021 και 2024 (δηλαδή, δέκα χρόνια μετά την εκταμίευση των δανείων). Πόσοι είναι αυτοί οι τόκοι; 
Την περίοδο 2021-2024 υπολογίζονται περίπου σε 66,637 δις !. ευρώ με την πλέον ευνοϊκή εκδοχή ( υπολογισμός απο ΥΠΟΙΚ με επιτόκιο euribor το χαμηλότερα ιστορικά τώρα).
Συμφώνησαν λοιπόν, σταθερό επιτόκιο, άρα υπολογίστε ότι χονδρικά οι τόκοι θα πεσουν τουλάχιστον κατά 60% & ετήσιο κόφτη χρέους.
Γιατί τα παρακάτω ληξιπρόθεσμα (τόκοι & κεφάλαιο) είναι αδύνατο να πληρωθούν, που σημαίνει και χρονική αναδιάρθρωση χρέους με σταθερό χαμηλό επιτόκιο.
Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα, αναλόγως της πορείας διαπραγματεύσεων ΔΝΤ & ευρωπαίων..
Απλά για να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε τώρα & μερικοί μηντιάδες & ακόλουθοι καλύτερα να βόσκουν παρά να μιλάνε.
Ενώ οι τέως κυβερνώντες, αφού μας υπερχρέωσαν, αφού απέτυχαν στη διαπραγμάτευση του χρέους, αφού ζητούσαν γερμανικά πιστοποιητικά βιωσιμότητας, έχουν το θράσος να βγάζουν και γλώσσα...

αλιευμένο από το facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails