Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κρήτη των εντυπώσεων

Είναι γνωστό πως η πλειοψηφία των καθημερινών μας δραστηριοτήτων γίνεται ως επί το πλείστον για λόγους αισθητικής . Το ίδιο ισχύει για τις ειδήσεις και τα γεγονότα που "τρέχουν" γύρω μας. Αυτός ο πόλεμος εντυπώσεων είναι αέναος, δεν έχει αρχή ή τέλος, δεν έχει νικητή και ηττημένο. Αυτές τις μέρες, μας απασχόλησαν οι συντοπίτες μας που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Αθήνα για τα γνωστά μας πλέον νομοσχέδια.

Ο φακός βέβαια φρόντισε να απαθανατίσει τις κλασσικές σκηνές χάους και το ξύλο με τα ΜΑΤ, όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Καμία αντίρρηση επ' αυτού, στο κάτω-κάτω πρόκειται για μια δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του μέσου καταστροφολάγνου τηλεθεατή. Αυτό όμως το συλλαλητήριο, όπως και τα ρεπορτάζ αυτού είχαν μια ιδιαιτερότητα: Ασφαλώς δε βλέπεις κάθε μέρα εκατοντάδες, ή και χιλιάδες ορεσίβιους ή μη αγρότες στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό το συλλαλητήριο κέρδισε τις εντυπώσεις του κόσμου, πράγμα αναμφισβήτητο. Οι κάμερες εστίασαν σε παραδοσιακές φορεσιές, και ογκώδεις ή γεροδεμένους γενειοφόρους. Οι ρεπόρτερ έδωσαν λίγα λεπτά δημοσιότητας σε όποιον βρήκαν να μιλάει τη βαριά κρητική διάλεκτο, ψάχνοντας απεγνωσμένα να βγάλουν το επόμενο "αστείο" βίντεο με κάποιο κρητικό που αγόρασε τις γαλότσες του από τα Ζάρα. Ανεπίσημα, υπήρξε διαγωνισμός με το καλύτερο μουστάκι της πορείας. Ο κύριος Στιβακτάκης είχε την τιμητική του, αυτή τη φορά ως μπροστάρης της πορείας των Κρητικών. Αλήθεια πόσο τηλεοπτικό χρόνο του αφιέρωσαν;

Εδώ στην Κρήτη, το συλλαλητήριο προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Άλλοι επαίνεσαν τους λεβέντες εκπροσώπους μας, ενώ άλλοι τους κατηγόρησαν για ζωώδη συμπεριφορά. Είναι κάτι που συμβαίνει σε κάθε εκδήλωση, πορεία , συλλαλητήριο κλπ. Αυτή τη φορά όμως, όλοι νιώσαμε πως στείλαμε πρεσβευτές του νησιού μας στη "Χώρα". Λες και όλες οι άλλες διαμαρτυρίες δε μας αφορούν... Αλλά όπως είπαμε και στην αρχή, δεν έχει να κάνει με την ουσία των πραγμάτων αλλά με την αισθητική όλων αυτών. Για μια εικόνα πολεμάμε στο κάτω-κάτω.

Και γιατί όχι άλλωστε. Εμείς οι Έλληνες (ναι, τώρα έλληνες και όχι κρητικοί μονάχα) ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πρώτοι στα πανηγύρια. Κάποιοι νομίζουν ότι δείξαμε τη δύναμή μας. Βλέπετε πολλοί από μας νομίζουμε ότι είμαστε αυτό που οι άλλοι νομίζουν για μας. Ναι, γιατί όλοι κυκλοφορούμε με σαρίκια, φοράμε βράκες και έχουμε ζώνη μας και το μαχαίρι. Είμαστε γνώστες της κρητικής διαλέκτου, γνωρίζουμε απέξω και ανακατωτά την ιστορία μας, τους χορούς και τη μουσική μας. Πάνω απ' όλα είμαστε ο φιλόξενος λαός που οι άλλοι νομίζουν πως είμαστε, πως μες στο σπίτι μας έχουμε το κρεβάτι του μουσαφίρη έτοιμο και όταν πίνουμε τη ρακή έχουμε και το ποτηράκι του περαστικού έτοιμο.

Όχι, δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτό που όλοι οι άλλοι νομίζουν. Έτσι ήταν οι άνθρωποι λίγες γενιές πίσω. Σήμερα είμαστε παιδιά των πόλεων, του ίντερνετ, του νεοπλουτισμού. Ό,τι παραδοσιακό πάνω μας, είναι κατάλοιπο που σιγά-σιγά θα εξαλειφθεί. Ό,τι μείνει θα μείνει για λόγους τουρισμού. Υπάρχουν ακόμα τα τελευταία καφενεία, οι τελευταίοι γνήσιοι κρητικοί, σε κάποια απομακρυσμένα μετόχια ή σε χωριά που έχουν πλέον ερημωθεί. Οι νέοι κρητικοί, ελάχιστη διαφορά έχουν από ας πούμε κάποιον Αθηναίο.

Και όσοι το παίζουν κρητικοί ή αυτό που η φήμη ορίζει έναν κρητικό τέλος πάντων, στην πραγματικότητα είναι κάτι ξιπασμένοι υπάνθρωποι που νομίζουν πως η κρητική μαγκιά είναι τα όπλα, τα 4χ4 με τροχούς τρακτέρ και φιμέ τζάμια, οι τσαμπουκάδες και η μαστούρα. Είναι αυτοί οι καπετάνιοι που λειτουργούν ως κράτος εν κράτη στο τσιφλίκι τους δίχως να υπολογίζουν νόμους και κανόνες. Ξέρουμε όλοι ποιοί είναι αυτοί. Και βέβαια παντού υπάρχει αυτή η κατηγορία ανθρώπων. Αλλά όχι και να υιοθετούν τον τίτλο του γνήσιου κρητικού!

Η Κρήτη δεν είναι αυτό που οι άλλοι νομίζουν ότι είμαστε. Όλα είναι μια βιτρίνα στην υπηρεσία του τουρισμού. Υπάρχει ακόμα μια κάποια υποψία αψεγάδιαστης κρητικής παράδοσης, αλλά αυτή ένας μουσαφίρης δε θα τη βρει εύκολα. Ακόμα και αν τη βρει, ίσως δεν είναι αυτό που περιμένει. Αυτό που θέλω να περάσω είναι πως η Κρήτη δεν είναι ούτε η μπαταρία της Ελλάδας, ούτε το κράτος εν κράτη που ορισμένοι πιστεύουν. Ο κόσμος της έχει αλλάξει, οι εποχές έχουν αλλάξει και ας μη θέλουν κάποιοι να το δεχτούν. Μακάρι μόνο, όλοι αυτοί οι νεοκρητικοί ψευτοκαπεταναίοι να καταλάβουν σύντομα πως ότι κάνουν, αμαυρώνει τη λαμπρή ιστορία της Κρήτης.

Το συλλαλητήριο με σήμα τη Μαγκούρα, ορίστηκε ως ένα δυναμικό συλλαλητήριο που έδειξε τη δύναμη των παραδοσιακών Κρητικών. Ακόμα και ως μάχη των μαχών περιγράφτηκε από κάποιους η επικείμενη τότε προέλαση των Κρητικών. Όπως και να χει, κέρδισαν σίγουρα τις εντυπώσεις. Η υπόλοιπη Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει λάθος άποψη γι αυτό που ονομάζουμε Κρήτη. Μέχρι να έρθουν και να διαπιστώσουν πόσο καλοστημένη είναι η βιτρίνα που προβάλλεται.

Διογένης

Δημοσιεύτηκε 15/02/2016

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βαράει διάλυση η ΟΝΝΕΔ-Πλακώθηκαν στο συνέδριο τους (ΦΩΤΟ)

Χωρίς εκλογές διακόπηκε το συνέδριο - Ηθικός αυτουργός θεωρείται από τον αρχηγό της ΝΔ ο Παπαμιμίκος για το μπάχαλο - "Δεν θα αναγνωριστεί κανένα αποτέλεσμα" λένε κύκλοι της Συγγρού
Έξαλλοι είναι στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το 10ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που διεξάγεται από χθες στη Θεσσαλονίκη, καθώς από το μεσημέρι του Σαββάτου επικρατούν πρωτοφανείς εικόνες στον χώρο διεξαγωγής του.
Στο συνέδριο δεν υπάρχει κόσμος από το πρωί του Σαββάτου, καθώς οι ΟΝΝΕΔίτες δεν συμμετάσχουν στις διαδικασίες της ημέρας, αφού οι περισσότεροι παρέστησαν μόνο χθες για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα είναι οι παρακάτω φωτογραφίες με δεκάδες άδειες καρέκλες και μηδαμινή συμμετοχή από τη νεολαία του κόμματος.
Το τελειωτικό "χτύπημα" στην οργώναση του συνεδερίου ήρθε το βράδυ, καθώς τελικά το συνέδριο ολοκληρώθηκε χωρίς εκλογές για την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών, λίγο μετά τις 8 το βράδ…

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)
Ο Αντόνιο Γκράμσι (Antonio Gramsci)-(κωμόπολη Άλες Σαρδηνίας, 22 Ιανουαρίου 1891 — Ρώμη, 27 Απριλίου 1937) ήταν Ιταλός φιλόσοφος, συγγραφέας, πολιτικός και πολιτικός επιστήμονας. Τα εργοστασιακά συμβούλια. – Αντόνιο Γκράμσι Σοσιαλισμός και κουλτούρα Παρελθόν και Παρόν Οι θέσεις της Λυών Λογοτεχνία και εθνική ζωή Κείμενα Η ζωή ενός επαναστάτη Η οργάνωση της κουλτούρας Για το Μακιαβέλι Ιστορικός υλισμός – τετράδια της φυλακής Οι διανοούμενοι


ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Το τελευταίο διάστημα, σαν επακόλουθο της αυξανόμενης φτώχειας που οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση, τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα δέχονται ένα δραματικά αυξανόμενο αριθμό ασθενών. Χιλιάδες άποροι άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας (μετανάστες, αλλά και δυστυχώς Έλληνες πολίτες πλέον) συνωθούνται για δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα τα δωρεάν φάρμακα να εξαντλούνται. Κάνουμε έκκληση για μία ακόμα φορά, στην ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών για απολύτως αναγκαίο φαρμακευτικό υλικό . Πιο συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ :
1) Αντιβιοτικά 2) Αντιπυρετικά 3) Αντιβηχικά δισκία 4) Αντιδιαβητικά δισκία 5) Φάρμακα για το στομάχι 6) Δερματολογικές αλοιφές
Πολυϊατρεία : Αθήνα , Σαπφούς 12 , Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ. 210 3213150 Θεσσαλονίκη, Ίωνος Δραγούμη 65 , τηλ. 2310 566641 Χανιά , Μπόνιαλη 12 , τηλ. 28210 23110
ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑΜΑΖΕΥΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ) ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΡΟΠΙ…