Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κρήτη των εντυπώσεων

Είναι γνωστό πως η πλειοψηφία των καθημερινών μας δραστηριοτήτων γίνεται ως επί το πλείστον για λόγους αισθητικής . Το ίδιο ισχύει για τις ειδήσεις και τα γεγονότα που "τρέχουν" γύρω μας. Αυτός ο πόλεμος εντυπώσεων είναι αέναος, δεν έχει αρχή ή τέλος, δεν έχει νικητή και ηττημένο. Αυτές τις μέρες, μας απασχόλησαν οι συντοπίτες μας που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Αθήνα για τα γνωστά μας πλέον νομοσχέδια.

Ο φακός βέβαια φρόντισε να απαθανατίσει τις κλασσικές σκηνές χάους και το ξύλο με τα ΜΑΤ, όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Καμία αντίρρηση επ' αυτού, στο κάτω-κάτω πρόκειται για μια δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του μέσου καταστροφολάγνου τηλεθεατή. Αυτό όμως το συλλαλητήριο, όπως και τα ρεπορτάζ αυτού είχαν μια ιδιαιτερότητα: Ασφαλώς δε βλέπεις κάθε μέρα εκατοντάδες, ή και χιλιάδες ορεσίβιους ή μη αγρότες στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό το συλλαλητήριο κέρδισε τις εντυπώσεις του κόσμου, πράγμα αναμφισβήτητο. Οι κάμερες εστίασαν σε παραδοσιακές φορεσιές, και ογκώδεις ή γεροδεμένους γενειοφόρους. Οι ρεπόρτερ έδωσαν λίγα λεπτά δημοσιότητας σε όποιον βρήκαν να μιλάει τη βαριά κρητική διάλεκτο, ψάχνοντας απεγνωσμένα να βγάλουν το επόμενο "αστείο" βίντεο με κάποιο κρητικό που αγόρασε τις γαλότσες του από τα Ζάρα. Ανεπίσημα, υπήρξε διαγωνισμός με το καλύτερο μουστάκι της πορείας. Ο κύριος Στιβακτάκης είχε την τιμητική του, αυτή τη φορά ως μπροστάρης της πορείας των Κρητικών. Αλήθεια πόσο τηλεοπτικό χρόνο του αφιέρωσαν;

Εδώ στην Κρήτη, το συλλαλητήριο προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Άλλοι επαίνεσαν τους λεβέντες εκπροσώπους μας, ενώ άλλοι τους κατηγόρησαν για ζωώδη συμπεριφορά. Είναι κάτι που συμβαίνει σε κάθε εκδήλωση, πορεία , συλλαλητήριο κλπ. Αυτή τη φορά όμως, όλοι νιώσαμε πως στείλαμε πρεσβευτές του νησιού μας στη "Χώρα". Λες και όλες οι άλλες διαμαρτυρίες δε μας αφορούν... Αλλά όπως είπαμε και στην αρχή, δεν έχει να κάνει με την ουσία των πραγμάτων αλλά με την αισθητική όλων αυτών. Για μια εικόνα πολεμάμε στο κάτω-κάτω.

Και γιατί όχι άλλωστε. Εμείς οι Έλληνες (ναι, τώρα έλληνες και όχι κρητικοί μονάχα) ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πρώτοι στα πανηγύρια. Κάποιοι νομίζουν ότι δείξαμε τη δύναμή μας. Βλέπετε πολλοί από μας νομίζουμε ότι είμαστε αυτό που οι άλλοι νομίζουν για μας. Ναι, γιατί όλοι κυκλοφορούμε με σαρίκια, φοράμε βράκες και έχουμε ζώνη μας και το μαχαίρι. Είμαστε γνώστες της κρητικής διαλέκτου, γνωρίζουμε απέξω και ανακατωτά την ιστορία μας, τους χορούς και τη μουσική μας. Πάνω απ' όλα είμαστε ο φιλόξενος λαός που οι άλλοι νομίζουν πως είμαστε, πως μες στο σπίτι μας έχουμε το κρεβάτι του μουσαφίρη έτοιμο και όταν πίνουμε τη ρακή έχουμε και το ποτηράκι του περαστικού έτοιμο.

Όχι, δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτό που όλοι οι άλλοι νομίζουν. Έτσι ήταν οι άνθρωποι λίγες γενιές πίσω. Σήμερα είμαστε παιδιά των πόλεων, του ίντερνετ, του νεοπλουτισμού. Ό,τι παραδοσιακό πάνω μας, είναι κατάλοιπο που σιγά-σιγά θα εξαλειφθεί. Ό,τι μείνει θα μείνει για λόγους τουρισμού. Υπάρχουν ακόμα τα τελευταία καφενεία, οι τελευταίοι γνήσιοι κρητικοί, σε κάποια απομακρυσμένα μετόχια ή σε χωριά που έχουν πλέον ερημωθεί. Οι νέοι κρητικοί, ελάχιστη διαφορά έχουν από ας πούμε κάποιον Αθηναίο.

Και όσοι το παίζουν κρητικοί ή αυτό που η φήμη ορίζει έναν κρητικό τέλος πάντων, στην πραγματικότητα είναι κάτι ξιπασμένοι υπάνθρωποι που νομίζουν πως η κρητική μαγκιά είναι τα όπλα, τα 4χ4 με τροχούς τρακτέρ και φιμέ τζάμια, οι τσαμπουκάδες και η μαστούρα. Είναι αυτοί οι καπετάνιοι που λειτουργούν ως κράτος εν κράτη στο τσιφλίκι τους δίχως να υπολογίζουν νόμους και κανόνες. Ξέρουμε όλοι ποιοί είναι αυτοί. Και βέβαια παντού υπάρχει αυτή η κατηγορία ανθρώπων. Αλλά όχι και να υιοθετούν τον τίτλο του γνήσιου κρητικού!

Η Κρήτη δεν είναι αυτό που οι άλλοι νομίζουν ότι είμαστε. Όλα είναι μια βιτρίνα στην υπηρεσία του τουρισμού. Υπάρχει ακόμα μια κάποια υποψία αψεγάδιαστης κρητικής παράδοσης, αλλά αυτή ένας μουσαφίρης δε θα τη βρει εύκολα. Ακόμα και αν τη βρει, ίσως δεν είναι αυτό που περιμένει. Αυτό που θέλω να περάσω είναι πως η Κρήτη δεν είναι ούτε η μπαταρία της Ελλάδας, ούτε το κράτος εν κράτη που ορισμένοι πιστεύουν. Ο κόσμος της έχει αλλάξει, οι εποχές έχουν αλλάξει και ας μη θέλουν κάποιοι να το δεχτούν. Μακάρι μόνο, όλοι αυτοί οι νεοκρητικοί ψευτοκαπεταναίοι να καταλάβουν σύντομα πως ότι κάνουν, αμαυρώνει τη λαμπρή ιστορία της Κρήτης.

Το συλλαλητήριο με σήμα τη Μαγκούρα, ορίστηκε ως ένα δυναμικό συλλαλητήριο που έδειξε τη δύναμη των παραδοσιακών Κρητικών. Ακόμα και ως μάχη των μαχών περιγράφτηκε από κάποιους η επικείμενη τότε προέλαση των Κρητικών. Όπως και να χει, κέρδισαν σίγουρα τις εντυπώσεις. Η υπόλοιπη Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει λάθος άποψη γι αυτό που ονομάζουμε Κρήτη. Μέχρι να έρθουν και να διαπιστώσουν πόσο καλοστημένη είναι η βιτρίνα που προβάλλεται.

Διογένης

Δημοσιεύτηκε 15/02/2016

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι 27 σλαβομακεδόνες στελέχη του ΚΚΕ που αποφυλακίστηκαν τον Ιούνιο του 1941 από τις φυλακές της Ακροναυπλίας.

Όλα σχεδόν τα στελέχη που αποφυλακίστηκαν είχαν καταγωγή από την Μακεδονία και  ήταν κυρίως Σλαβομακεδόνες που είχαν υποστεί διώξεις και βασανιστήρια από το καθεστώς Μανιαδάκη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση τους έπαιξε ο Νεδέλκος Παπανεδέλκος του οποίου η σύζυγος ήταν Γερμανίδα και μεσολάβησε στους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ο Παπανεδέλκος πήγε στη Βουλγαρική πρεσβεία και έδωσε κατάλογο με τα ονόματα των Σλαβομακεδόνων που ήταν στη φυλακή. Πράγματι με την μεσολάβηση της Βουλγαρικής Πρεσβείας στην Αθήνα δόθηκε εντολή από τους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, οι ελληνικές δωσίλογες αρχές αντέδρασαν και ενημέρωσαν τους Γερμανούς, ότι δεν πρόκειται για Βούλγαρους, αλλά για επικίνδυνους κομμουνιστές, που μόλις αποφυλακισθούν θα πάρουν όπλα εναντίον των Γερμανών. Όντως οι Γερμανοί ανακάλεσαν τη διαταγή απόλυσης τους, μόνο που ήταν πλέον αργά. Έτσι απελευθερώθηκαν οι:
1.Ανδρέας Τσίπας, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέπειτα Γραμματέας
2.Ανδρέας Τζίμας ή Σ…

Κι όμως, ό,τι ζητούσαμε το πήραμε…

Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ιστορικές οι στιγμές προχθές την Κυριακή στις Πρέσπες
–Ζητούσαμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ισχύ της έναντι όλων, και προκειμένου για το εσωτερικό της πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την εξαφάνιση κάθε ίχνους, κάθε «υπαινιγμού» αλυτρωτισμού. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την –και- συνταγματική αναθεώρηση των ως άνω από την βόρεια γείτονα. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ρητή εκ μέρους της παραδοχή ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την αναγνώριση της σλαβικής καταγωγής και της αντίστοιχης ιστορικής παράδοσης του λαού της. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε διαβεβαίωση περί του απαραβίαστου των συνόρων. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε παραδοχή της ανυπαρξίας μειονοτικού ζητήματος εντός των ελληνικών ορίων, που να έχει σχέση με την πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την κατοχύρωση του δικαιώματός μας για επικύρωση της συμφωνίας, αφού εξασφαλιστούν (και ολοκληρωθούν) οι δεσμεύσεις των…

Εισαγγελείς στα αυθαίρετα της Ανατ. Αττικής

14/02/1999
«Ζούγκλα» θυμίζει η κατάσταση στην Ανατολική Αττική. Οικονομικοί παράγοντες της περιοχής διαπλέκονται με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφέροντα συγκρούονται, καταγγελίες για σκάνδαλα έρχονται τακτικά στο φως της δημοσιότητας, εισαγγελικές έρευνες καταλήγουν σε διώξεις και άλλες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Το δύσκολο έργο της διαλεύκανσης των καταγγελιών έχουν αναλάβει οι εισαγγελείς, ήδη ένας νομάρχης κινδυνεύει να καθήσει στο σκαμνί, το κουβάρι των συμφερόντων όμως είναι τόσο μπλεγμένο που για να ξετυλιχθεί και να αποδοθούν ευθύνες πρέπει να ασχοληθεί με αυτό ένας... Σέρλοκ Χολμς. Πριν από λίγο καιρό ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Κολιούσης άσκησε δίωξη κατά του νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Δημ. Φράγκου για κατ' εξακολούθηση παράβαση καθήκοντος, ενώ ερευνώνται και τυχόν ποινικές ευθύνες νομαρχιακών συμβούλων. Αιτία; Οι παράνομες συνδέσεις αυθαίρετων κτισμάτων με τα δίκτυα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ.

Από την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκε ότι στ…