Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενα παραδειγμα φορολογίας αγροτών απέναντι στα ψεύδη της διαπλοκής

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Έστω ότι ένας αγρότης έχει καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1000 ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι για να βγει το καθαρό εισόδημα, έχουν αφαιρεθεί όλα τα έξοδα (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, μεροκάματα κλπ). Μιλάμε δηλαδή για τα κέρδη των αγροτών, όχι για τον τζίρο που κάνουν.

Η Ασφαλιστική εισφορά ανέρχεται στο 27,45% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός του.
Επομένως η εισφορά αυτή θα είναι: 1000 Χ 27,45% = 274,5 ευρώ.
Αυτή αφαιρείται από το καθαρό εισόδημα για να προσδιοριστεί το φορολογητέο, οπότε έχουμε:

Το Φορολογητέο εισόδημα
Φορολογητέο εισόδημα είναι το καθαρό μηνιαίο εισόδημα, μείον την ασφαλιστική του εισφορά.
Επομένως το Φορολογητέο εισόδημα θα είναι : 1000 – 274,5 = 725,5 ευρώ.

Ο Φόρος εισοδήματος
Ο Φόρος εισοδήματος ανέρχεται στο 26% επί του Φορολογητέου εισοδήματος.
Επομένως ο Φόρος εισοδήματος θα είναι : 725,5 Χ 26% = 188,6 ευρώ.
Επί του φόρου αυτού των 188,6 ευρώ, θα επιβληθεί και προκαταβολή 100% για το επόμενο έτος, δηλαδή 188,6 ευρώ.
Θα αφαιρεθεί όμως η προκαταβολή του προηγούμενου έτους.
Αν το εισόδημα του προηγούμενου έτους ήταν ίδιο με το τρέχον, άρα ίδια και η προκαταβολή, τότε δεν θα παρακρατηθεί φόρος 100%, διότι τότε
188,6 – 188,6 = 0. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τη διακύμανση του εισοδήματός του και κάποιες φορές θα βγαίνει ο λογαριασμός θετικός και κάποιες άλλες αρνητικός, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το μέτρο αυτής της προκαταβολής.
Εισφορά αλληλεγγύης
Εισφορά αλληλεγγύης δεν επιβάλλεται σε εισοδήματα των 12.000 ευρώ και κάτω.
Και σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα δηλούμενα εισοδήματα του 97% των αγροτών.
Έτσι το τελικό μηνιαίο ποσό που μένει στον αγρότη θα είναι: 725,5 – 188,6 = 536,9 ευρώ
Άρα ο αγρότης δεν θα πληρώνει για φόρους και εισφορές το 80% του καθαρού του εισοδήματός του, που ψευδώς διαδίδει η Αντιπολίτευση, αλλά το 43,6%!!!

Η άλλη μισή αλήθεια
Προσοχή όμως, διότι αυτή ήταν η μισή αλήθεια, καθότι ο αγρότης του παραδείγματος, πέραν του καθαρού του εισοδήματος, εισπράττει και την ενιαία ενίσχυση-επιδότηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, υπερβαίνει το καθαρό εισόδημα.
Για να έχουμε κι’ εδώ ένα μέτρο σύγκρισης, παίρνουμε σαν παράδειγμα δύο αριθμούς, από το οικονομικό έτος 2014:
Το σύνολο του δηλωθέντος καθαρού αγροτικού εισοδήματος για όλη την Ελλάδα, ήταν 1,34 δις ευρώ, ενώ το σύνολο των ενισχύσεων ήταν 2,6 δις ευρώ, δηλαδή ακριβώς το διπλάσιο!
Η επιδότηση αυτή δεν φορολογείται (μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο, ή 1000 ευρώ το μήνα) με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ούτε επιβάλλονται επ’ αυτής ασφαλιστικές ή άλλες εισφορές!!!
Για το παράδειγμά μας, ας θεωρήσουμε ότι η ενίσχυση είναι ίση με το καθαρό εισόδημα (στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο). Στον αγρότη μας λοιπόν, από τα 2000 ευρώ που εισπράττει το μήνα (1000 ευρώ από εισόδημα και 1000 ευρώ από ενίσχυση-επιδότηση), του απομένουν, μετά από φόρους και εισφορές, 536,9 + 1000 = 1536,9 ευρώ.
Όλα αυτά που προτείνει η Κυβέρνηση, θα ισχύουν από το 2019 και μετά, δηλαδή τρία και πλέον, χρόνια από σήμερα.
Στα ενδιάμεσα χρόνια η κατάσταση θα είναι καλύτερη, γιατί η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνεται, ειδικά για τους αγρότες, σταδιακά.
Και φυσικά όλα αυτά ισχύουν για τους έντιμους φορολογούμενους αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους και όχι για όσους φοροδιαφεύγουν…
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς στο ΙΚΑ, είναι περίπου 40% επί του πραγματικού μισθού, μετά από τις μειώσεις που έγιναν στο προπέρσινο 44%.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Και τέλος κάτι κραυγαλέο: οι συντάξεις των αγροτών, στο εξής θα είναι σαφώς υψηλότερες από τις σημερινές, αφού θα ξεκινούν από 384 ευρώ, συν το αναλογικό τμήμα, οπότε η χαμηλότερη σύνταξη θα είναι περίπου κοντά στα 500 ευρώ.
Και τώρα ας συγκρίνουμε, τί σύνταξη παίρνουν οι αγρότες με τα τωρινά δεδομένα και τί θα πάρουν με τα προτεινόμενα, από την Κυβέρνηση, μέτρα:
Η βασική σύνταξη του αγρότη ήταν 172,8 ευρώ, μέχρι το 2015 και το 2016 η σύνταξή τους θα γίνει 158 ευρώ, ενώ θα καταργηθεί εντελώς μέχρι το 2025, σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα και που τα ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κατά τα δύο πρώτα Μνημόνια.
Σε σύγκριση λοιπόν των 158 ευρώ, με τα 500 περίπου ευρώ μηνιαίως, που προτείνει από τώρα και μετά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και αν οι αγρότες επιμείνουν στην απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων, θα χάνουν κάθε μήνα 342 ευρώ!!!

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μήπως αυτό προσπαθούν να κρύψουν οι αγροτο-συνδικαλιστές της Αντιπολίτευσης και παρεμβαίνουν τραμπούκικα και φασιστικά, σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης, που κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ώστε να μην μάθουν την αλήθεια οι μικρο-αγρότες, που είναι η πλειοψηφία των μπλόκων και παρασύρονται από τους ελάχιστους γνωστούς συνδικαλιστές και εργατοπατέρες, που τα έφαγαν μεταξύ τους;

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ότι η προσπάθεια της Αντιπολίτευσης, αλλά και των δανειστών, είναι μέσω των κινητοποιήσεων των αγροτών και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων που ελέγχουν, μαζί με την «ευγενική και αντικειμενική» συμπαράσταση των μνημονιακών και διαπλεκόμενων μεγαλο-δημοσιογράφων και ΜΜΕ, πάση θυσία
ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ώστε και πάλι να επιστρέψουν δριμύτεροι στην Εξουσία, για να ολοκληρώσουν την πλήρη καταστροφή της χώρας και του ελληνικού λαού…

Το κακό γεράκι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισαγγελείς στα αυθαίρετα της Ανατ. Αττικής

14/02/1999
«Ζούγκλα» θυμίζει η κατάσταση στην Ανατολική Αττική. Οικονομικοί παράγοντες της περιοχής διαπλέκονται με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφέροντα συγκρούονται, καταγγελίες για σκάνδαλα έρχονται τακτικά στο φως της δημοσιότητας, εισαγγελικές έρευνες καταλήγουν σε διώξεις και άλλες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Το δύσκολο έργο της διαλεύκανσης των καταγγελιών έχουν αναλάβει οι εισαγγελείς, ήδη ένας νομάρχης κινδυνεύει να καθήσει στο σκαμνί, το κουβάρι των συμφερόντων όμως είναι τόσο μπλεγμένο που για να ξετυλιχθεί και να αποδοθούν ευθύνες πρέπει να ασχοληθεί με αυτό ένας... Σέρλοκ Χολμς. Πριν από λίγο καιρό ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Κολιούσης άσκησε δίωξη κατά του νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Δημ. Φράγκου για κατ' εξακολούθηση παράβαση καθήκοντος, ενώ ερευνώνται και τυχόν ποινικές ευθύνες νομαρχιακών συμβούλων. Αιτία; Οι παράνομες συνδέσεις αυθαίρετων κτισμάτων με τα δίκτυα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ.

Από την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκε ότι στ…

Οι 27 σλαβομακεδόνες στελέχη του ΚΚΕ που αποφυλακίστηκαν τον Ιούνιο του 1941 από τις φυλακές της Ακροναυπλίας.

Όλα σχεδόν τα στελέχη που αποφυλακίστηκαν είχαν καταγωγή από την Μακεδονία και  ήταν κυρίως Σλαβομακεδόνες που είχαν υποστεί διώξεις και βασανιστήρια από το καθεστώς Μανιαδάκη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση τους έπαιξε ο Νεδέλκος Παπανεδέλκος του οποίου η σύζυγος ήταν Γερμανίδα και μεσολάβησε στους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ο Παπανεδέλκος πήγε στη Βουλγαρική πρεσβεία και έδωσε κατάλογο με τα ονόματα των Σλαβομακεδόνων που ήταν στη φυλακή. Πράγματι με την μεσολάβηση της Βουλγαρικής Πρεσβείας στην Αθήνα δόθηκε εντολή από τους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, οι ελληνικές δωσίλογες αρχές αντέδρασαν και ενημέρωσαν τους Γερμανούς, ότι δεν πρόκειται για Βούλγαρους, αλλά για επικίνδυνους κομμουνιστές, που μόλις αποφυλακισθούν θα πάρουν όπλα εναντίον των Γερμανών. Όντως οι Γερμανοί ανακάλεσαν τη διαταγή απόλυσης τους, μόνο που ήταν πλέον αργά. Έτσι απελευθερώθηκαν οι:
1.Ανδρέας Τσίπας, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέπειτα Γραμματέας
2.Ανδρέας Τζίμας ή Σ…

Κι όμως, ό,τι ζητούσαμε το πήραμε…

Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ιστορικές οι στιγμές προχθές την Κυριακή στις Πρέσπες
–Ζητούσαμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ισχύ της έναντι όλων, και προκειμένου για το εσωτερικό της πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την εξαφάνιση κάθε ίχνους, κάθε «υπαινιγμού» αλυτρωτισμού. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την –και- συνταγματική αναθεώρηση των ως άνω από την βόρεια γείτονα. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ρητή εκ μέρους της παραδοχή ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την αναγνώριση της σλαβικής καταγωγής και της αντίστοιχης ιστορικής παράδοσης του λαού της. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε διαβεβαίωση περί του απαραβίαστου των συνόρων. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε παραδοχή της ανυπαρξίας μειονοτικού ζητήματος εντός των ελληνικών ορίων, που να έχει σχέση με την πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την κατοχύρωση του δικαιώματός μας για επικύρωση της συμφωνίας, αφού εξασφαλιστούν (και ολοκληρωθούν) οι δεσμεύσεις των…