Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενα παραδειγμα φορολογίας αγροτών απέναντι στα ψεύδη της διαπλοκής

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Έστω ότι ένας αγρότης έχει καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1000 ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι για να βγει το καθαρό εισόδημα, έχουν αφαιρεθεί όλα τα έξοδα (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, μεροκάματα κλπ). Μιλάμε δηλαδή για τα κέρδη των αγροτών, όχι για τον τζίρο που κάνουν.

Η Ασφαλιστική εισφορά ανέρχεται στο 27,45% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός του.
Επομένως η εισφορά αυτή θα είναι: 1000 Χ 27,45% = 274,5 ευρώ.
Αυτή αφαιρείται από το καθαρό εισόδημα για να προσδιοριστεί το φορολογητέο, οπότε έχουμε:

Το Φορολογητέο εισόδημα
Φορολογητέο εισόδημα είναι το καθαρό μηνιαίο εισόδημα, μείον την ασφαλιστική του εισφορά.
Επομένως το Φορολογητέο εισόδημα θα είναι : 1000 – 274,5 = 725,5 ευρώ.

Ο Φόρος εισοδήματος
Ο Φόρος εισοδήματος ανέρχεται στο 26% επί του Φορολογητέου εισοδήματος.
Επομένως ο Φόρος εισοδήματος θα είναι : 725,5 Χ 26% = 188,6 ευρώ.
Επί του φόρου αυτού των 188,6 ευρώ, θα επιβληθεί και προκαταβολή 100% για το επόμενο έτος, δηλαδή 188,6 ευρώ.
Θα αφαιρεθεί όμως η προκαταβολή του προηγούμενου έτους.
Αν το εισόδημα του προηγούμενου έτους ήταν ίδιο με το τρέχον, άρα ίδια και η προκαταβολή, τότε δεν θα παρακρατηθεί φόρος 100%, διότι τότε
188,6 – 188,6 = 0. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τη διακύμανση του εισοδήματός του και κάποιες φορές θα βγαίνει ο λογαριασμός θετικός και κάποιες άλλες αρνητικός, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το μέτρο αυτής της προκαταβολής.
Εισφορά αλληλεγγύης
Εισφορά αλληλεγγύης δεν επιβάλλεται σε εισοδήματα των 12.000 ευρώ και κάτω.
Και σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα δηλούμενα εισοδήματα του 97% των αγροτών.
Έτσι το τελικό μηνιαίο ποσό που μένει στον αγρότη θα είναι: 725,5 – 188,6 = 536,9 ευρώ
Άρα ο αγρότης δεν θα πληρώνει για φόρους και εισφορές το 80% του καθαρού του εισοδήματός του, που ψευδώς διαδίδει η Αντιπολίτευση, αλλά το 43,6%!!!

Η άλλη μισή αλήθεια
Προσοχή όμως, διότι αυτή ήταν η μισή αλήθεια, καθότι ο αγρότης του παραδείγματος, πέραν του καθαρού του εισοδήματος, εισπράττει και την ενιαία ενίσχυση-επιδότηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, υπερβαίνει το καθαρό εισόδημα.
Για να έχουμε κι’ εδώ ένα μέτρο σύγκρισης, παίρνουμε σαν παράδειγμα δύο αριθμούς, από το οικονομικό έτος 2014:
Το σύνολο του δηλωθέντος καθαρού αγροτικού εισοδήματος για όλη την Ελλάδα, ήταν 1,34 δις ευρώ, ενώ το σύνολο των ενισχύσεων ήταν 2,6 δις ευρώ, δηλαδή ακριβώς το διπλάσιο!
Η επιδότηση αυτή δεν φορολογείται (μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο, ή 1000 ευρώ το μήνα) με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ούτε επιβάλλονται επ’ αυτής ασφαλιστικές ή άλλες εισφορές!!!
Για το παράδειγμά μας, ας θεωρήσουμε ότι η ενίσχυση είναι ίση με το καθαρό εισόδημα (στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο). Στον αγρότη μας λοιπόν, από τα 2000 ευρώ που εισπράττει το μήνα (1000 ευρώ από εισόδημα και 1000 ευρώ από ενίσχυση-επιδότηση), του απομένουν, μετά από φόρους και εισφορές, 536,9 + 1000 = 1536,9 ευρώ.
Όλα αυτά που προτείνει η Κυβέρνηση, θα ισχύουν από το 2019 και μετά, δηλαδή τρία και πλέον, χρόνια από σήμερα.
Στα ενδιάμεσα χρόνια η κατάσταση θα είναι καλύτερη, γιατί η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνεται, ειδικά για τους αγρότες, σταδιακά.
Και φυσικά όλα αυτά ισχύουν για τους έντιμους φορολογούμενους αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους και όχι για όσους φοροδιαφεύγουν…
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς στο ΙΚΑ, είναι περίπου 40% επί του πραγματικού μισθού, μετά από τις μειώσεις που έγιναν στο προπέρσινο 44%.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Και τέλος κάτι κραυγαλέο: οι συντάξεις των αγροτών, στο εξής θα είναι σαφώς υψηλότερες από τις σημερινές, αφού θα ξεκινούν από 384 ευρώ, συν το αναλογικό τμήμα, οπότε η χαμηλότερη σύνταξη θα είναι περίπου κοντά στα 500 ευρώ.
Και τώρα ας συγκρίνουμε, τί σύνταξη παίρνουν οι αγρότες με τα τωρινά δεδομένα και τί θα πάρουν με τα προτεινόμενα, από την Κυβέρνηση, μέτρα:
Η βασική σύνταξη του αγρότη ήταν 172,8 ευρώ, μέχρι το 2015 και το 2016 η σύνταξή τους θα γίνει 158 ευρώ, ενώ θα καταργηθεί εντελώς μέχρι το 2025, σύμφωνα με αυτά που ισχύουν σήμερα και που τα ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κατά τα δύο πρώτα Μνημόνια.
Σε σύγκριση λοιπόν των 158 ευρώ, με τα 500 περίπου ευρώ μηνιαίως, που προτείνει από τώρα και μετά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και αν οι αγρότες επιμείνουν στην απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων, θα χάνουν κάθε μήνα 342 ευρώ!!!

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μήπως αυτό προσπαθούν να κρύψουν οι αγροτο-συνδικαλιστές της Αντιπολίτευσης και παρεμβαίνουν τραμπούκικα και φασιστικά, σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης, που κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ώστε να μην μάθουν την αλήθεια οι μικρο-αγρότες, που είναι η πλειοψηφία των μπλόκων και παρασύρονται από τους ελάχιστους γνωστούς συνδικαλιστές και εργατοπατέρες, που τα έφαγαν μεταξύ τους;

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ότι η προσπάθεια της Αντιπολίτευσης, αλλά και των δανειστών, είναι μέσω των κινητοποιήσεων των αγροτών και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων που ελέγχουν, μαζί με την «ευγενική και αντικειμενική» συμπαράσταση των μνημονιακών και διαπλεκόμενων μεγαλο-δημοσιογράφων και ΜΜΕ, πάση θυσία
ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ώστε και πάλι να επιστρέψουν δριμύτεροι στην Εξουσία, για να ολοκληρώσουν την πλήρη καταστροφή της χώρας και του ελληνικού λαού…

Το κακό γεράκι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βαράει διάλυση η ΟΝΝΕΔ-Πλακώθηκαν στο συνέδριο τους (ΦΩΤΟ)

Χωρίς εκλογές διακόπηκε το συνέδριο - Ηθικός αυτουργός θεωρείται από τον αρχηγό της ΝΔ ο Παπαμιμίκος για το μπάχαλο - "Δεν θα αναγνωριστεί κανένα αποτέλεσμα" λένε κύκλοι της Συγγρού
Έξαλλοι είναι στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το 10ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που διεξάγεται από χθες στη Θεσσαλονίκη, καθώς από το μεσημέρι του Σαββάτου επικρατούν πρωτοφανείς εικόνες στον χώρο διεξαγωγής του.
Στο συνέδριο δεν υπάρχει κόσμος από το πρωί του Σαββάτου, καθώς οι ΟΝΝΕΔίτες δεν συμμετάσχουν στις διαδικασίες της ημέρας, αφού οι περισσότεροι παρέστησαν μόνο χθες για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα είναι οι παρακάτω φωτογραφίες με δεκάδες άδειες καρέκλες και μηδαμινή συμμετοχή από τη νεολαία του κόμματος.
Το τελειωτικό "χτύπημα" στην οργώναση του συνεδερίου ήρθε το βράδυ, καθώς τελικά το συνέδριο ολοκληρώθηκε χωρίς εκλογές για την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών, λίγο μετά τις 8 το βράδ…

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)
Ο Αντόνιο Γκράμσι (Antonio Gramsci)-(κωμόπολη Άλες Σαρδηνίας, 22 Ιανουαρίου 1891 — Ρώμη, 27 Απριλίου 1937) ήταν Ιταλός φιλόσοφος, συγγραφέας, πολιτικός και πολιτικός επιστήμονας. Τα εργοστασιακά συμβούλια. – Αντόνιο Γκράμσι Σοσιαλισμός και κουλτούρα Παρελθόν και Παρόν Οι θέσεις της Λυών Λογοτεχνία και εθνική ζωή Κείμενα Η ζωή ενός επαναστάτη Η οργάνωση της κουλτούρας Για το Μακιαβέλι Ιστορικός υλισμός – τετράδια της φυλακής Οι διανοούμενοι


Απορρίπτει τα περί ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών ο Χ. Σπίρτζης

Κατηγορηματικά «όχι» στα περί ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών δηλώνει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζηςσε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.
«Δεν θα γίνει», σημειώνει και προσθέτει: «Το μοντέλο των ιδιωτικών αστικών συγκοινωνιών στη χώρα μας που εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη έχει αποτύχει πλήρως. Κοστίζει πέντε φορές περισσότερο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Να σταματήσουμε το πλιάτσικο που γίνεται τόσα χρόνια σε αυτούς τους φορείς, τις σπατάλες και την κακή διαχείριση».