Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγρότες και «αγρότες» – Η συμμαχία του «ΝΑΙ», το σύστημα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και η Χ.Α.

Στον δίκαιο αγώνα των απλών αγροτών για την προάσπιση του ήδη συρρικνωμένου εισοδήματός τους, εισέβαλαν ξένα και κομματικά στοιχεία, θολώντας το μέτωπο που έχουν δημιουργήσει. Οι ίδιοι οι αγρότες -απλοί βιοπαλαιστές της γης οι περισσότεροι- θα πρέπει σύντομα να απομονώσουν τους «εισβολείς». Γιατί αν δεν το κάνουν, θα αποτελέσουν απλώς το μέρος ενός «βρώμικου» και οργανωμένου σχεδίου. Διαβάστε τη συνέχεια και θα καταλάβετε…

Η συμμαχία του ΝΑΙ στα μπλόκα

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι με την εμφάνιση των πρώτων τρακτέρ στους δρόμους στασίδι έπιασαν όχι μόνο οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΕΓΕΣ που υποστήριζαν φανατικά το “ναι” στο δημοψήφισμα, αλλά και τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε κάθε περιοχή. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη οι τοπικοί παράγοντες του “ναι” έχουν τον πρώτο λόγο στα μπλόκα. Δεν υπάρχει πρόεδρος ΝΟΔΕ της ΝΔ και τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που να μην προστρέχει να φωτογραφηθεί στα μπλόκα και να κάνει δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζοντας τις κινητοποιήσεις. Κομματάρχες εμφανίζονται ως αγανακτισμένοι αγρότες.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, που απαίτησε από τις τηλεοπτικές συνδέσεις ο Αλ. Τσίπρας να παραδώσει τη βουλευτική έδρα στο Νομό Ηρακλείου, δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο της οικογένειας Μητσοτάκη στην περιοχή. Ο ίδιος δεν είναι απλά αμπελουργός, αλλά και ιδιοκτήτης οινοποιείου που εξελίσσεται κάνοντας χρήση των προγραμμάτων χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Αποτελεί έναν από τους δυναμικά αναπτυσσόμενους επιχειρηματίες του κλάδου, κάτι που φανερώνει και το ύψος των επιδοτήσεων που λαμβάνει για την παραγωγή του καθώς ξεπερνούν τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Αλλά και η με άρωμα λάιφ στάιλ Μαρία-Πετρούλα Σκλία, που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, δεν είναι μόνο μια νέα επιστήμονας που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα και βρίσκεται στα μπλόκα. Υπήρξε υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κορινθίας με τον Πέτρο Τατούλη, της έχει ανατεθεί η προεδρία του ΚΕΚ Κορινθίας με απόφαση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του αντιπεριφερειάρχη Πελοπίδα Καλλίρη. Αγαπάει τα social media και μοιράζεται με τους φίλους της στιγμές από την καμπάνια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, φωτογραφίες από την ψήφο της “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα, αλλά και πολιτικά tweets όπως το “Ενός λεπτού σιγή για τις αλυσοδεμένες καθαρίστριες του υπουργείου! Αχ μωρέ μωρέ ευκολόπιστα κορίτσια !! #ΣΥΡΙΖΑ”. Φυσικά η ενασχόλησή της με τον πρωτογενή τομέα αφορά στην οικογενειακή επιχείρηση “Αγρόκτημα Σκλία” που παράγει τα γνωστά στο εμπόριο αυγά.
Η κολεγιά με την Χρυσή Αυγή


Από την πρώτη στιγμή στα μπλόκα έχουν εμφανιστεί ως καλοδεχούμενοι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής. Βουλευτές όπως ο Μπαρμπαρούσηςεπισκέπτεται τα μπλόκα ή ο Ηλιόπουλος, που σε συνέντευξή του στον περιφερειακό σταθμό ΤRT δήλωσε ότι “η Χρυσή Αυγή δεν στηρίζει μόνο τα μπλόκα, αλλά συμμετέχει σε αυτά”. Ενώ μέλη της Χρυσής Αυγής με την γνωστή περιβολή ήταν μεταξύ των αγροτών που μπήκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες δηλώνοντας την “αγανάκτησή” τους. Αλλά και η Εθνική Επιτροπή Αγροτών και συγκεκριμένα οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρωτοστατούν στα μπλόκα, Νικήτας Πρίντζος, Χρήστος Σιδερόπουλος, Γεώργιος Λαδόπουλος, Νικόλαος Γκίζας και Στέργιος Λίτος συναντήθηκαν με τον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Η προνομιακή μεταχείριση από τα ΜΜΕ


Το νόημα να χυθεί το γάλα του δημοσιογράφου στην απευθείας σύνδεση του ΣΚΑΪ με τους κτηνοτρόφους της Νάξου και ο τρόπος με τον οποίο υπερασπίστηκαν το συμβάν μεγαλοδημοσιογράφοι του καναλιού δείχνει ότι το θέμα δεν αποτελεί μόνο θέαμα για τα τηλεοπτικά μέσα. Οι αγροτοσυνδικαλιστές βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και οι δημοσιογράφοι τους αποκαλούν με τα μικρά τους ονόματα, παίρνουν πλούσια μερίδα τηλεοπτικού χρόνου. Αρκεί να καταγγέλουν την κυβέρνηση.
Ξεχάστηκαν τα ρεπορτάζ του παρελθόντος για την ταλαιπωρία στις μετακινήσεις, για τα εμπορεύματα που μένουν εγκλωβισμένα. Μ' ένα σπμάρο δυο τρυγόνια για τα κανάλια. Υπερπροβολή των κινητοποιήσεων από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης που προκαλούν πίεση στην κυβέρνηση και για έναν επιπλέον λόγο,τα μπλόκα συμπίπτουν χρονικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το νόμο που θα βάζει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Νόμος για τους συνεταιρισμούς, αμαρτωλές ιστορίες και σκάνδαλα


Ως πρωτοκλασάτα στελέχη των κινητοποιήσεων εμφανίζονται, για μια ακόμη φορά, πρόσωπα που δεν έχουν καμία σχέση και δεν νοιάζονται για την μικρή και μεσαία αγροτιά. Γνωστοί “γαλάζιοι” και “πράσινοι” αγροτοσυνδικαλιστές με πρόσχημα το ασφαλιστικό και το φορολογικό θέλουν να σταματήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών. Και όπως φαίνεται έχουν προσωπικούς λόγους όχι μόνο νομής εξουσίας, αλλά και σκανδάλων.


Χαρακτηριστική η περίπτωση του πρόεδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας – Αγιάς – Τυρνάβου Χρήστου Σιδερόπουλου. Θα ήταν μια απλή περίπτωση “γαλάζιου” αγροτοσυνδικαλιστή του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Μητσοτάκη (είχε ακολουθήσει άλλωστε την Ντόρα στη “Δημοκρατική Συμμαχία”), αν δεν τον βάραιναν οι διώξεις για τα χρέη και τις μαύρες τρύπες στα ταμεία της ένωσης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας – Αγιάς – Τυρνάβου, Χρήστος Σιδερόπουλος


Ο και περιφερειακός σύμβουλος Αγοραστού στη Λάρισα έχει διατελέσειμέλος του ΔΣ ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο Καραμανλή γνωρίζοντας από μέσα το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων. Για τους ανθρώπους του αγροτικού χώρου αποτελεί τον “αχυράνθρωπο” του πάλαι ποτέ κραταιού “γαλάζιου” αγροτοσυνδικαλιστή Κοκκινούλη. Και στους δύο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση των χρεών προς την ΑΤΕ και το δημόσιο. Όμως τον Σιδερόπουλο βαραίνει ένα ακόμα σκάνδαλο, η αποκάλυψη το 2012 ότι ο ίδιος και άλλα μέλη της διοίκησης χρωστούν 2,2 εκατ. Ευρώ στην πολύπαθη ΕΑΣ Λάρισας – Αγιάς – Τυρνάβου που η ζημίες της είναι πάνω από 60 εκατ. ευρώ.


Με την φράση “από σήμερα κλείνει η Εγνατία Οδός στον κόμβο Κερδυλλίων επ' αόριστον” ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγήςέδωσε το σύνθημα για να παραταχθούν τα τρακτέρ στις Σέρρες την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου. Σήμερα μπορεί να εμφανίζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα ως μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, αλλά είναι παλιός γνώριμος όχι μόνο των μπλόκων. Είναι μέλος της ομάδας παραγωγών ντομάτας Βισαλτίας που εμπλέκεται στην αμαρτωλή ιστορία με τις παράνομες επιδοτήσεις το 2002 για μεγάλες ποσότητες που εμφανίστηκαν να δίνονται με εικονικά τιμολόγια.
Αυτά τα συμφέροντα ενώνουν τον “πράσινο” Γιάννη Παναγή με τον “γαλάζιο” Παύλο Αραμπατζή, μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και συντονιστής του μπλόκου του Προμαχώνα που του αρέσει να εμφανίζεται ως φτωχός και ανυποχώρητος αγρότης.
Ο «γαλάζιος» Παύλος Αραμπατζής, μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και συντονιστής του μπλόκου του Προμαχώνα
Προβληματισμός στους αγρότες


Η ΠΑΣΕΓΕΣ και όλες οι κατηγορίες που προαναφέρθηκαν μπλοκάρουν την απευθείας συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμούς στις τάξεις του αγροτικού κόσμου. Οι άνθρωποι της πραγματικά μικρής και μεσαίας αγροτιάς θέλουν να βρεθεί λύση στα ζητήματά τους και εκτιμούν ότι μόνο μέσα από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μπορεί να μπει το θέμα στη σωστή βάση για να διευθετηθούν μια σειρά από ζητήματα.


Το “μαύρο μέτωπο” και η “συμμαχία του ΝΑΙ” που φαίνεται να χρωματίζει τα αγροτικά μπλόκα προβληματίζει ιδιαίτερα το ΚΚΕ και τα αγροτοσυνδικαλιστικά του στελέχη. “Εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε με την αντίδραση και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής” δηλώνουν και διαχωρίζουν όχι μόνο την στάση τους, αλλά και τις συγκεντρώσεις και τα μπλοκ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εισαγγελείς στα αυθαίρετα της Ανατ. Αττικής

14/02/1999
«Ζούγκλα» θυμίζει η κατάσταση στην Ανατολική Αττική. Οικονομικοί παράγοντες της περιοχής διαπλέκονται με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφέροντα συγκρούονται, καταγγελίες για σκάνδαλα έρχονται τακτικά στο φως της δημοσιότητας, εισαγγελικές έρευνες καταλήγουν σε διώξεις και άλλες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Το δύσκολο έργο της διαλεύκανσης των καταγγελιών έχουν αναλάβει οι εισαγγελείς, ήδη ένας νομάρχης κινδυνεύει να καθήσει στο σκαμνί, το κουβάρι των συμφερόντων όμως είναι τόσο μπλεγμένο που για να ξετυλιχθεί και να αποδοθούν ευθύνες πρέπει να ασχοληθεί με αυτό ένας... Σέρλοκ Χολμς. Πριν από λίγο καιρό ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Κολιούσης άσκησε δίωξη κατά του νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Δημ. Φράγκου για κατ' εξακολούθηση παράβαση καθήκοντος, ενώ ερευνώνται και τυχόν ποινικές ευθύνες νομαρχιακών συμβούλων. Αιτία; Οι παράνομες συνδέσεις αυθαίρετων κτισμάτων με τα δίκτυα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ.

Από την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκε ότι στ…

Οι 27 σλαβομακεδόνες στελέχη του ΚΚΕ που αποφυλακίστηκαν τον Ιούνιο του 1941 από τις φυλακές της Ακροναυπλίας.

Όλα σχεδόν τα στελέχη που αποφυλακίστηκαν είχαν καταγωγή από την Μακεδονία και  ήταν κυρίως Σλαβομακεδόνες που είχαν υποστεί διώξεις και βασανιστήρια από το καθεστώς Μανιαδάκη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση τους έπαιξε ο Νεδέλκος Παπανεδέλκος του οποίου η σύζυγος ήταν Γερμανίδα και μεσολάβησε στους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ο Παπανεδέλκος πήγε στη Βουλγαρική πρεσβεία και έδωσε κατάλογο με τα ονόματα των Σλαβομακεδόνων που ήταν στη φυλακή. Πράγματι με την μεσολάβηση της Βουλγαρικής Πρεσβείας στην Αθήνα δόθηκε εντολή από τους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, οι ελληνικές δωσίλογες αρχές αντέδρασαν και ενημέρωσαν τους Γερμανούς, ότι δεν πρόκειται για Βούλγαρους, αλλά για επικίνδυνους κομμουνιστές, που μόλις αποφυλακισθούν θα πάρουν όπλα εναντίον των Γερμανών. Όντως οι Γερμανοί ανακάλεσαν τη διαταγή απόλυσης τους, μόνο που ήταν πλέον αργά. Έτσι απελευθερώθηκαν οι:
1.Ανδρέας Τσίπας, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέπειτα Γραμματέας
2.Ανδρέας Τζίμας ή Σ…

Κι όμως, ό,τι ζητούσαμε το πήραμε…

Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ιστορικές οι στιγμές προχθές την Κυριακή στις Πρέσπες
–Ζητούσαμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ισχύ της έναντι όλων, και προκειμένου για το εσωτερικό της πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την εξαφάνιση κάθε ίχνους, κάθε «υπαινιγμού» αλυτρωτισμού. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την –και- συνταγματική αναθεώρηση των ως άνω από την βόρεια γείτονα. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ρητή εκ μέρους της παραδοχή ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την αναγνώριση της σλαβικής καταγωγής και της αντίστοιχης ιστορικής παράδοσης του λαού της. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε διαβεβαίωση περί του απαραβίαστου των συνόρων. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε παραδοχή της ανυπαρξίας μειονοτικού ζητήματος εντός των ελληνικών ορίων, που να έχει σχέση με την πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την κατοχύρωση του δικαιώματός μας για επικύρωση της συμφωνίας, αφού εξασφαλιστούν (και ολοκληρωθούν) οι δεσμεύσεις των…