Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ηθελα να δείξω τον πραγματικό ΣΥΡΙΖΑ


Η κόρη της συγγραφέως Ιωάννας Καρυστιάνη και του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη ακολούθησε κατά πόδας τον Αλ. Τσίπρα, κατέγραψε τις λεπτομέρειες της προε­κλογικής καθημερινότητας και προσέγγισε τους αφανείς πρωταγωνιστές του κόμματος

Η 33χρονη σκηνοθέτις (μέσα από το ντοκιμαντέρ της θα αναδείξει την καθημερινότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα στις λαϊκές συνελεύσεις, στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, τους απλούς ανθρώπους του,
Η 33χρονη σκηνοθέτις (μέσα από το ντοκιμαντέρ της θα αναδείξει την καθημερινότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα στις λαϊκές συνελεύσεις, στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, τους απλούς ανθρώπους του, τους εθελοντές του που κάνουν πράξη την αλληλεγγύη...
Το άλλο... πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συστήσει στο κοινό μέσα από το ντοκιμαντέρ της η Κωνσταντίνα Βούλγαρη. Η νεαρή σκηνοθέτιδα θα προσπαθήσει μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία να αναδείξει τις άγνωστες πτυχές του κόμματος που αναδείχθηκε από τη διπλή εκλογική διαδικασία σε βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων.
Η 33χρονη Κωνσταντίνα μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για το καινοτόμο εγχείρημά της και μοιράστηκε τις εμπειρίες της από την καθημερινή συναναστροφή της με το επιτελείο, τα στελέχη και φυσικά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Αν και η ίδια, όπως εκμυστηρεύεται, δεν έχει καμία σχέση πολιτικά με το συγκεκριμένο κόμμα, αυτό που την ενδιέφερε ήταν να καταγράψει την καθημερινότητα στα γραφεία του, το κλίμα στις λαϊκές συνελεύσεις, τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, τα πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά και τους απλούς ανθρώπους του, τους εθελοντές του που κάνουν πράξη την αλληλεγγύη.
Ηθελα να δείξω τον πραγματικό ΣΥΡΙΖΑ
Οι εθελοντές και η φλαουτίστα
Οπως η Γωγώ, η Φλώρα και η Ελπίδα από τα Πετράλωνα που κάθε μέρα πηγαίνουν σπιτικό φαγητό στους «συντρόφους» τους στην Κουμουνδούρου, τους εθελοντές του «left.gr» που έχουν αναλάβει τη διαδικτυακή παρουσία του κόμματος και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τη Γιούλα την άνεργη φλαουτίστα που μαζί με άλλους άνεργους μουσικούς κάνει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε μικρά παιδιά...
Αλλά και τις σκηνές από τη λαϊκή συνέλευση στο Πόρτο Ράφτη, όταν ακολούθησε τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη. Θυμάται τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι ερχόντουσαν ακόμα και με τα μαγιό τους και του έκαναν ερωτήσεις για τα ζητήματα που τους απασχολούσαν.
Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ακολουθούσαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όταν πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ακολουθούσαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όταν πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Εικόνες και καταστάσεις που κατέγραψε καρέ καρέ, οι οποίες συμπυκνώνουν εντυπώσεις, στοχασμούς, τον παλμό των ημερών, συναντήσεις, παρατηρήσεις, και που με τη βοήθεια των συνεργατών της θα δούμε τον χειμώνα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Σε εποχές σκοτεινές και δυσοίωνες, όπου κυοφορείται το αναπάντεχο και ο άνεμος της ιστορίας ερημώνει το μυαλό των ανθρώπων, το μεγάλο στοίχημα της 33χρονης Κωνσταντίνας ήταν το ζύγισμα του εαυτού της, πού ανήκει, σε ποιους εναντιώνεται και με ποιους θα πάει...
Ηθελα να δείξω τον πραγματικό ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνειδητή επιλογή και ο στόχος της ήταν να βοηθήσει -έστω και σε δεύτερο χρόνο- την παράταξη. Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να την απογοήτευσε, αλλά ελπίζει η δουλειά της να συγκινήσει και να αφυπνίσει το κοινό. Αυτό όμως που την ενδιαφέρει είναι η πολιτική να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης των νέων ανθρώπων και να «μπαλώσει» τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται, όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών.
Η συζήτηση με την 33χρονη Κωνσταντίνα είναι κάτι περισσότερο από ενδιαφέρουσα. Η ίδια είναι μια νέα δημιουργός, με «τσαμπουκά», που δεν μασάει τα λόγια της, δεν στρογγυλεύει τις σκέψεις και τις ιδέες της.
Ηθελα να δείξω τον πραγματικό ΣΥΡΙΖΑ
Αν προσπαθούσαμε να αποτυπώσουμε την ταυτότητά της, θα γράφαμε, «33 ετών, αναρχική, γόνος αστικής πλην αριστερής οικογένειας, με σπουδές στη φωτογραφία και μεταπτυχιακό στο σενάριο, που αρνείται τα κυκλώματα, δεν την πολυενδιαφέρει η καριέρα, ζει για να κάνει δημιουργικά πράγματα και είναι άνεργη εδώ και πολλούς μήνες».
«Πάντοτε περνούσε από το μυαλό μου να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για τους ανθρώπους της Αριστεράς, που για μένα αντιπροσωπεύουν έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο ανθρώπων» αναφέρει η Κωνσταντίνα Βούλγαρη.
Οι εθελοντές του «left.gr» που έχουν αναλάβει τη διαδικτυακή παρουσία του κόμματος.
Οι εθελοντές του «left.gr» που έχουν αναλάβει τη διαδικτυακή παρουσία του κόμματος.
«Οχι, όλοι βέβαια! Είναι άνθρωποι που δεν εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις, δεν βρέθηκαν σε θέσεις εξουσίας και δεν έβγαλαν χρήματα. Τους βλέπεις να κατεβαίνουν σε πορείες πάρα πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια έχουν λιώσει τις σόλες των παπουτσιών τους! Αυτούς τους ανθρώπους τους θαυμάζω και με συγκινούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι ως χώρος είναι αυτός που συγκεντρώνει αρκετούς τέτοιους ανθρώπους.
«Πείσμωσα για τον πόλεμο»
Το σπιτικό φαγητό που τρώνε όλοι μαζί στο κυλικείο της Κουμουνδούρου...
Το σπιτικό φαγητό που τρώνε όλοι μαζί στο κυλικείο της Κουμουνδούρου...
Η ιδέα για το ντοκιμαντέρ προέκυψε γιατί έβλεπα συνέχεια στην τηλεόραση, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, δημοσιογράφους σε κανάλια, αλλά και άλλους υποψηφίους βουλευτές ή μέλη των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, αλλά και από τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα, να επιτίθενται σκληρά στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί πείσμωσα και είπα ότι θα κάνω κάτι για να δείξω μια διαφορετική οπτική αυτού του κόμματος. Ενιωσα την ανάγκη να καταγράψω την καθημερινότητα στα γραφεία του, στις λαϊκές συνελεύσεις, να φτιάξω ένα ντοκιμαντέρ που θα αποτυπώνει την ατμόσφαιρα και τις συμπεριφορές, πολιτικές και ανθρώπινες, του κόσμου του. Δεν ήθελα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ λαϊφστάιλ, για παράδειγμα τον Τσίπρα με τη σύζυγό του ή τις μουσικές του προτιμήσεις...».
Οταν τη ρωτάμε για τις εμπειρίες που αποκόμισε όλο αυτό το διάστημα πριν από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 17ης Ιουνίου και ποια είναι η άποψή της για τον Αλέξη Τσίπρα, η ίδια απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Εξεπλάγην ευχάριστα!
Ημουν της λογικής ότι ένα κόμμα της Βουλής μπορεί να πετύχει πολύ περιορισμένα πράγματα. Αυτό που με συγκίνησε είναι η αφοσίωση των ανθρώπων, που έβλεπες ότι ακόμα, τουλάχιστον, δεν είναι άνθρωποι διψασμένοι για εξουσία. Είναι πολύ απλοί και το ύφος τους δεν έχει καμία σχέση με αυτό των πολιτικών. Ποτέ δεν ένιωσα ότι ήθελαν να με ελέγξουν σε κάτι. Ο Αλέξης Τσίπρας και μόνο ότι είναι τόσο νέος είναι εντυπωσιακό. Είναι ευγενικός, πολύ εργατικός, μιλάει τη γλώσσα μας και έχει χιούμορ. Μου αρέσει και φαίνεται ότι έχει πολλές ικανότητες ως πολιτικός. Δεν είναι αρπακτικό ούτε άπληστος, ούτε έχει νοοτροπία νεόπλουτου.
Μέσα από το ντοκιμαντέρ θέλω να δει κάποιος ότι αυτήν τη στιγμή, που υπάρχει μια ισοπεδωτική λογική για τα κόμματα και την πολιτική, ένα κομμάτι ανθρώπων προσπαθεί πραγματικά για κάτι διαφορετικό. Θέλω να φανεί το ήθος που διακατέχει τους ανθρώπους της Αριστεράς. Το βλέπεις από την καθημερινή τους στάση και όχι επειδή απλώς το λένε στις συνεντεύξεις τους ή στη Βουλή. Με ενδιέφεραν η πολιτική και τα κοινωνικά ζητήματα από πολύ μικρή ηλικία. Μου αρέσει που επαναπροσδιορίζονται πράγματα και η σχέση των ανθρώπων με την πολιτική? Αυτά είναι τα καλά αυτής της δύσκολης περιόδου που διανύουμε. Η κρίση για μένα είναι πρωτίστως πολιτική και μετά οικονομική» προσθέτει η 33χρονη σκηνοθέτιδα.
Το ντοκιμαντέρ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, ενώ ο εξοπλισμός είναι δανεικός. Η Κωνσταντίνα κάνει σενάριο-σκηνοθεσία, παραγωγοί είναι οι Ελένη Αφεντάκη και Βάσω Πατρούμπα και το συνεργείο που βοήθησε με κάμερες και ήχο αποτελούν οι Νίκος Ακτύπης, Δημήτρης Κασιμάτης, Ραμόν Μαλαπέστα και Δημήτρης Φαντάκης.
Το προφίλ της δημιουργού
Κοινωνικά ευαίσθητη, εκτός κυκλωμάτων και άνεργη
Η σεναριογράφος και σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Βούλγαρη γεννήθηκε το 1979. Είναι κόρη της συγγραφέως Ιωάννας Καρυστιάνη και του μεγάλου δημιουργού-κινηματογραφιστή Παντελή Βούλγαρη.
Από τα μαθητικά της χρόνια ήταν πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητη. Μάλιστα, η ίδια συμμετείχε -συνεχίζει ακόμα και σήμερα- για πολλά χρόνια σε οργανώσεις, κινητοποιήσεις και συλλογικότητες. Ωστόσο, πάντα ένιωθε την ανάγκη να προσφέρει στον καθημερινό αγώνα των συνανθρώπων μας.
Μετά το λύκειο σπούδασε διεύθυνση φωτογραφίας στη Σχολή Σταυράκου και ταυτόχρονα άρχισε να δουλεύει στην παραγωγή ταινιών ως απλή βοηθός.
«Σιγά σιγά κατάφερα να γίνω βοηθός οπερατέρ, αλλά η αδυναμία μου με τα καλώδια, τα κατσαβίδια και τα ηλεκτρονικά με οδήγησε στη συγγραφή σεναρίου και τη σκηνοθεσία», αναφέρει χαμογελώντας. Ετσι δημιουργήθηκε η πρώτη της ταινία μικρού μήκους, το «Γιούπι». Ακολουθεί άλλη μία, η «Με τα φώτα νυσταγμένα».
Ανήσυχη και δραστήρια
Ως πνεύμα ανήσυχο και δραστήριο, εμβαθύνει τις γνώσεις της, παίρνοντας μεταπτυχιακό τίτλο στο σενάριο, στο National Film and Television School του Λονδίνου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε ως βοηθός σε κάποιες κινηματογραφικές δουλειές που της δόθηκε η δυνατότητα, αλλά ταυτόχρονα τις έβρισκε και αρκετά ενδιαφέρουσες. Εθελοντικά δίδαξε μαθήματα σινεμά σε ένα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Μενίδι, με μαθητές ομογενείς, Τσιγγάνους, ανθρώπους γενικά της βιοπάλης.
Είναι προσιτή, έχει υιοθετήσει έναν λιτό και προσγειωμένο τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου το χρήμα δεν αποτελεί κριτήριο επαγγελματικής ενασχόλησής της. Αρνείται να ενταχθεί σε κυκλώματα για να προωθήσει την καριέρα της και αυτό πολλές φορές της κοστίζει... Από τον περασμένο Οκτώβριο είναι άνεργη, μοντάρει την τελευταία της ταινία μεγάλου μήκους «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους» και συμμετέχει εθελοντικά στο αυτοχρηματοδοτούμενο ντοκιμαντέρ για το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ».
Μαρίνα Ζιώζιου
marina@pegasus.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βαράει διάλυση η ΟΝΝΕΔ-Πλακώθηκαν στο συνέδριο τους (ΦΩΤΟ)

Χωρίς εκλογές διακόπηκε το συνέδριο - Ηθικός αυτουργός θεωρείται από τον αρχηγό της ΝΔ ο Παπαμιμίκος για το μπάχαλο - "Δεν θα αναγνωριστεί κανένα αποτέλεσμα" λένε κύκλοι της Συγγρού
Έξαλλοι είναι στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το 10ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που διεξάγεται από χθες στη Θεσσαλονίκη, καθώς από το μεσημέρι του Σαββάτου επικρατούν πρωτοφανείς εικόνες στον χώρο διεξαγωγής του.
Στο συνέδριο δεν υπάρχει κόσμος από το πρωί του Σαββάτου, καθώς οι ΟΝΝΕΔίτες δεν συμμετάσχουν στις διαδικασίες της ημέρας, αφού οι περισσότεροι παρέστησαν μόνο χθες για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα είναι οι παρακάτω φωτογραφίες με δεκάδες άδειες καρέκλες και μηδαμινή συμμετοχή από τη νεολαία του κόμματος.
Το τελειωτικό "χτύπημα" στην οργώναση του συνεδερίου ήρθε το βράδυ, καθώς τελικά το συνέδριο ολοκληρώθηκε χωρίς εκλογές για την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών, λίγο μετά τις 8 το βράδ…

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)
Ο Αντόνιο Γκράμσι (Antonio Gramsci)-(κωμόπολη Άλες Σαρδηνίας, 22 Ιανουαρίου 1891 — Ρώμη, 27 Απριλίου 1937) ήταν Ιταλός φιλόσοφος, συγγραφέας, πολιτικός και πολιτικός επιστήμονας. Τα εργοστασιακά συμβούλια. – Αντόνιο Γκράμσι Σοσιαλισμός και κουλτούρα Παρελθόν και Παρόν Οι θέσεις της Λυών Λογοτεχνία και εθνική ζωή Κείμενα Η ζωή ενός επαναστάτη Η οργάνωση της κουλτούρας Για το Μακιαβέλι Ιστορικός υλισμός – τετράδια της φυλακής Οι διανοούμενοι


Απορρίπτει τα περί ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών ο Χ. Σπίρτζης

Κατηγορηματικά «όχι» στα περί ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών δηλώνει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζηςσε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.
«Δεν θα γίνει», σημειώνει και προσθέτει: «Το μοντέλο των ιδιωτικών αστικών συγκοινωνιών στη χώρα μας που εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη έχει αποτύχει πλήρως. Κοστίζει πέντε φορές περισσότερο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Να σταματήσουμε το πλιάτσικο που γίνεται τόσα χρόνια σε αυτούς τους φορείς, τις σπατάλες και την κακή διαχείριση».