Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου της Φλώρας Νικολιδάκη


<Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας>: Γ. Μπαμπινιώτης, σελ. 1961:
Χούντα: 1.(α) ομάδα πολιτικών που καταλαμβάνει την κυβερνητική εξουσία (για χώρες της Λατινικής Αμερικής) (β) (γενικότερα) ομάδα πολιτικών και στρατιωτικών που καταλαμβάνουν την εξουσία με πραξικόπημα (βλ. λ.)και επιβάλλουν με τη δύναμη των όπλων δικτατορικό καθεστώς: η- των στρατηγών στην Αργεντινή // η –των συνταγματαρχών στην Ελλάδα (γ) (μτφ) χαρακτηρισμός πολιτικής εξουσίας που ενεργεί αυταρχικά και δε λαμβάνει υπ΄οψη τη λαϊκή βούληση.
Πριν 38 χρόνια, νωρίς το μεσημέρι  έφυγα από το χώρο του Πολυτεχνείου, πήγα σπίτι μου, φόρεσα μπότες και ένα χοντρό μπουφάν  και γύρισα πίσω, λίγο πριν κλείσει η πόρτα. Χιλιάδες νέες και νέοι πήραμε μια απόφαση: Να ρίξουμε τη χούντα.
Ποια είναι η ουσία της κυβέρνησης που προέκυψε με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ: 
Πρόκειται για εξουσία πολιτικών με έναν τραπεζίτη στη θέση του πρωθυπουργού, που αντικαθιστά το στρατιωτικό της δεκαετίας του 1970.
Είναι αυταρχική γιατί <αποφασίζει και διατάσσει> στο όνομα του κινδύνου της χρεοκοπίας.
Είναι κυβέρνηση που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην εκφραστεί η λαϊκή βούληση. Κόντρα στη λαϊκή βούληση.
Η κυβέρνηση Παπαδημου είναι :
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ, και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Δημοσιονομική Πειθαρχία είναι το νέο μέτρο της ηθικής του συστήματος. Κρινόμεθα όλοι και όλες με βάση τη στάση μας στο μέγα ζητούμενο : τη δημοσιονομική πειθαρχία. Μέσα από τα πλήρη στοιχεία των υπολογιστών των τραπεζών, που 10 χρόνια τώρα έχουν συγκεντρώσει την οικονομική ακτινογραφία όλων μας, έχουν το νέο φάκελο φρονημάτων: τη Συναλλακτική μας Συμπεριφορά. 
Τα πραγματικά γκάλοπ του συστήματος δεν είναι αυτά των εταιρειών έρευνας και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, τα πραγματικά γκάλοπ γίνονται στα ταμεία της εφορίας και της ΔΕΗ: εκεί μετρώνται τα πραγματικά ποσοστά αποτελεσματικότητας της πολιτικής της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεν τους νοιάζουν τα λόγια, αλλά οι πράξεις.
Είμαστε έτοιμοι και έτοιμες? Καμία κατάσταση δεν είναι ιδανική. Αλλα πρέπει να έχουν ένα χοντρό πονοκέφαλο με τον τρόπο που εξαπλώνεται η αντίσταση στο χαράτσι της ΔΕΗ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η αντίσταση, είναι το νέο Πολυτεχνείο.

Φλώρα Νικολιδάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι 27 σλαβομακεδόνες στελέχη του ΚΚΕ που αποφυλακίστηκαν τον Ιούνιο του 1941 από τις φυλακές της Ακροναυπλίας.

Όλα σχεδόν τα στελέχη που αποφυλακίστηκαν είχαν καταγωγή από την Μακεδονία και  ήταν κυρίως Σλαβομακεδόνες που είχαν υποστεί διώξεις και βασανιστήρια από το καθεστώς Μανιαδάκη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση τους έπαιξε ο Νεδέλκος Παπανεδέλκος του οποίου η σύζυγος ήταν Γερμανίδα και μεσολάβησε στους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ο Παπανεδέλκος πήγε στη Βουλγαρική πρεσβεία και έδωσε κατάλογο με τα ονόματα των Σλαβομακεδόνων που ήταν στη φυλακή. Πράγματι με την μεσολάβηση της Βουλγαρικής Πρεσβείας στην Αθήνα δόθηκε εντολή από τους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, οι ελληνικές δωσίλογες αρχές αντέδρασαν και ενημέρωσαν τους Γερμανούς, ότι δεν πρόκειται για Βούλγαρους, αλλά για επικίνδυνους κομμουνιστές, που μόλις αποφυλακισθούν θα πάρουν όπλα εναντίον των Γερμανών. Όντως οι Γερμανοί ανακάλεσαν τη διαταγή απόλυσης τους, μόνο που ήταν πλέον αργά. Έτσι απελευθερώθηκαν οι:
1.Ανδρέας Τσίπας, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέπειτα Γραμματέας
2.Ανδρέας Τζίμας ή Σ…

Κι όμως, ό,τι ζητούσαμε το πήραμε…

Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ιστορικές οι στιγμές προχθές την Κυριακή στις Πρέσπες
–Ζητούσαμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ισχύ της έναντι όλων, και προκειμένου για το εσωτερικό της πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την εξαφάνιση κάθε ίχνους, κάθε «υπαινιγμού» αλυτρωτισμού. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την –και- συνταγματική αναθεώρηση των ως άνω από την βόρεια γείτονα. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ρητή εκ μέρους της παραδοχή ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την αναγνώριση της σλαβικής καταγωγής και της αντίστοιχης ιστορικής παράδοσης του λαού της. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε διαβεβαίωση περί του απαραβίαστου των συνόρων. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε παραδοχή της ανυπαρξίας μειονοτικού ζητήματος εντός των ελληνικών ορίων, που να έχει σχέση με την πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την κατοχύρωση του δικαιώματός μας για επικύρωση της συμφωνίας, αφού εξασφαλιστούν (και ολοκληρωθούν) οι δεσμεύσεις των…

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)
Ο Αντόνιο Γκράμσι (Antonio Gramsci)-(κωμόπολη Άλες Σαρδηνίας, 22 Ιανουαρίου 1891 — Ρώμη, 27 Απριλίου 1937) ήταν Ιταλός φιλόσοφος, συγγραφέας, πολιτικός και πολιτικός επιστήμονας. Τα εργοστασιακά συμβούλια. – Αντόνιο Γκράμσι Σοσιαλισμός και κουλτούρα Παρελθόν και Παρόν Οι θέσεις της Λυών Λογοτεχνία και εθνική ζωή Κείμενα Η ζωή ενός επαναστάτη Η οργάνωση της κουλτούρας Για το Μακιαβέλι Ιστορικός υλισμός – τετράδια της φυλακής Οι διανοούμενοι