Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Ο αγώνας ενάντια στα μέτρα λιτότητας που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δυναμώνει, κερδίζει την κοινωνική υποστήριξη και οικοδομεί την αντίσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτά τα μέτρα λιτότητας περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και δημοσίων  υπηρεσιών, καθώς και τη διάλυση των υπηρεσιών σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία. 
Ανάμεσα σε αυτούς που παλεύουν στο πλάι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενάντια σε αυτά τα μέτρα και στηρίζουν μια κοινωνική και πολιτική εναλλακτική πρόταση, είναι και το κίνημα των “Αγανακτισμένων”. Αυτό το κίνημα δημιούργησε ένα χώρο πρωτοφανούς κριτικής του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη.
Το κίνημα των “Αγανακτισμένων” δεν κριτικάρει απλώς το σύστημα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αλλά διοργανώνει κινητοποιήσεις σε δημόσιους χώρους και εναντιώνεται σ' εκείνους τους θεσμούς και τις πολιτικές δυνάμεις που εφαρμόζουν τις περικοπές σε εργασιακό, κοινωνικό ή πολιτικό επίπεδο. Οι “Αγανακτισμένοι” ηγούνται επίσης των κοινωνικών διαμαρτυριών ενάντια στις άδικες οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τις επιχειρήσεις ή τις τράπεζες, αλλά και ενάντια στις νομικές δομές, μέσω της εκστρατείας τους για το δικαίωμα στη στέγαση και την αντίθεσή τους στις εξώσεις.
Στις 19 Ιουνίου διοργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ενάντια στο “Σύμφωνο για το Ευρώ”, την επονομαζόμενη “Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση”, αλλά και ενάντια στα βήματα που γίνονται προς μια πιο αυταρχική Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), που υποβαθμίζει την λαϊκή κυριαρχία. Αυτές οι διαδηλώσεις ανέδειξαν την ευρωπαϊκή διάσταση του αγώνα ενάντια στην εξουσία των αγορών. Το προηγούμενο  σαββατοκύριακο (8-9 Οκτωβρίου), οι “Αγανακτισμένοι”, με επικεφαλής τους Ισπανούς διαδηλωτές, έφτασαν στις Βρυξέλλες, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη λιτότητα και τα αντιδημοκρατικά μέτρα της Ε.Ε.
Στο μανιφέστο που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Αριστερά τον Ιούλιο του 2011 στο Τρέβι της Ιταλίας, υποστηρίζουμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για μια ευρωπαϊκή εναλλακτική πρόταση, όπως καταδεικνύεται και από το κίνημα και τις διαμαρτυρίες των “Αγανακτισμένων” στην Ισπανία, την Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δηλώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Οκτωβρίου στους δρόμους της Ευρώπης και καλούμε κάθε κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να τις στηρίξει στη χώρα του. Τέλος, καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Διαμαρτυρίας.
Για την Ευρωπαϊκή Αριστερά αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας να  πάρουν μέρος όλοι και όλες σε αυτές τις κινητοποιήσεις, γι' αυτό και θα συμμετέχουμε, ζητώντας από όλους όσοι επηρεάζονται από την κρίση, να κάνουν το ίδιο, ώστε να δείξουμε τη δύναμη της Ευρώπης των πολιτών, ενάντια στην Ευρώπη των αγορών.
Πιστεύουμε πως το καθήκον μας αυτή τη στιγμή είναι να συνεισφέρουμε στην ενδυνάμωση του κινήματος διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεισφέροντας έτσι και στην οικοδόμηση της αναγκαίας εναλλακτικής πρότασης που χρειάζεται ενάντια σε αυτή την καπιταλιστική κρίση.
Από αυτή την έποψη, καλούμε όλα τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις της 15ης Οκτώβρη, με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία του κινήματος των “Αγανακτισμένων”.
Οι “Αγανακτισμένοι” αγωνίζονται ενάντια στα ίδια άδικα μέτρα των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών. Αγωνίζονται υπέρ μιας εναλλακτικής οικονομικής και κοινωνικής πρότασης, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των ανθρώπων και θα επιβάλλει δημόσιο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αγωνίζονται, λοιπόν, υπέρ μιας άλλης, δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης, που θα λειτουργεί με αλληλεγγύη και θα προστατεύει το περιβάλλον.
Παρίσι, 9 Οκτωβρίου 2011
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Αθήνα: 2103378517, Βρυξέλλες: 003225022616
Κόμματα-μέλη και παρατηρητές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Η Αριστερά, Γερμανία (Die Linke) / Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (KPÖ) / Η Αριστερά, Λουξεμβούργο (Dei Lenk) / Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) / Κόμμα της Αριστεράς, Γαλλία (Le Parti de Gauche) / Ενωτική Αριστερά, Γαλλία (Gauche Unitaire) / Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλλονίας-Βρυξελλών, Βέλγιο (PC) / Κόμμα Εργαζομένων Ελβετίας (PDA/PST/PDL) / Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Τσεχίας (SDS) / Ουγγρικό Κόμμα Εργατών 2006 (Munkaspart 2006) / Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (PCRM) / Σοσιαλιστική Συμμαχία, Ρουμανία (PAS) / Βουλγαρική Αριστερά (Българската левица) / Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, Τουρκία (ODP) / ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (Ελλάδα) / Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας (PRC) / Κομμουνιστική Επανίδρυση Αγίου Μαρίνου (RCS) / Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας (Izquierda Unida) / Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (PCE) / Ενωμένη και Εναλλακτική Αριστερά Καταλωνίας (EUiA) / Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία (Bloco de Esquerda) / Ενωμένο Αριστερό Κόμμα Εσθονίας (EUVP) / Λευκορωσικό Αριστερό Κόμμα “Δίκαιος Κόσμος” (Λευκορωσία) / Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας (Enhedslisten - De Rød-Grønne) / Αριστερή Συμμαχία Φινλανδίας (Vasemmistoliitto) / Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας (SKP) / Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά, Ελλάδα (ΑΚΟΑ) / Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού, Κύπρος (ΑΚΕΛ) / Κόμμα Νέας Κύπρου (YKP) / Κόμμα Ενωμένης Κύπρου (BKP) / Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας (KSCM) / Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας (KSS) / Νέοι Σοσιαλιστές (Mlodzi Socjalisci, Πολωνία) / Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) / Η Άλλη Αριστερά, Βέλγιο (Une Autre Gauche) / Κομμουνιστικό Κόμμα Φλάνδρας, Βέλγιο (KP) /  Ευρωπαϊκή Αριστερά Ιταλίας (Sinistra Europea) / Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών (PdCI).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι 27 σλαβομακεδόνες στελέχη του ΚΚΕ που αποφυλακίστηκαν τον Ιούνιο του 1941 από τις φυλακές της Ακροναυπλίας.

Όλα σχεδόν τα στελέχη που αποφυλακίστηκαν είχαν καταγωγή από την Μακεδονία και  ήταν κυρίως Σλαβομακεδόνες που είχαν υποστεί διώξεις και βασανιστήρια από το καθεστώς Μανιαδάκη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση τους έπαιξε ο Νεδέλκος Παπανεδέλκος του οποίου η σύζυγος ήταν Γερμανίδα και μεσολάβησε στους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ο Παπανεδέλκος πήγε στη Βουλγαρική πρεσβεία και έδωσε κατάλογο με τα ονόματα των Σλαβομακεδόνων που ήταν στη φυλακή. Πράγματι με την μεσολάβηση της Βουλγαρικής Πρεσβείας στην Αθήνα δόθηκε εντολή από τους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, οι ελληνικές δωσίλογες αρχές αντέδρασαν και ενημέρωσαν τους Γερμανούς, ότι δεν πρόκειται για Βούλγαρους, αλλά για επικίνδυνους κομμουνιστές, που μόλις αποφυλακισθούν θα πάρουν όπλα εναντίον των Γερμανών. Όντως οι Γερμανοί ανακάλεσαν τη διαταγή απόλυσης τους, μόνο που ήταν πλέον αργά. Έτσι απελευθερώθηκαν οι:
1.Ανδρέας Τσίπας, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέπειτα Γραμματέας
2.Ανδρέας Τζίμας ή Σ…

Κι όμως, ό,τι ζητούσαμε το πήραμε…

Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ιστορικές οι στιγμές προχθές την Κυριακή στις Πρέσπες
–Ζητούσαμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ισχύ της έναντι όλων, και προκειμένου για το εσωτερικό της πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την εξαφάνιση κάθε ίχνους, κάθε «υπαινιγμού» αλυτρωτισμού. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την –και- συνταγματική αναθεώρηση των ως άνω από την βόρεια γείτονα. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ρητή εκ μέρους της παραδοχή ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την αναγνώριση της σλαβικής καταγωγής και της αντίστοιχης ιστορικής παράδοσης του λαού της. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε διαβεβαίωση περί του απαραβίαστου των συνόρων. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε παραδοχή της ανυπαρξίας μειονοτικού ζητήματος εντός των ελληνικών ορίων, που να έχει σχέση με την πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την κατοχύρωση του δικαιώματός μας για επικύρωση της συμφωνίας, αφού εξασφαλιστούν (και ολοκληρωθούν) οι δεσμεύσεις των…

Εισαγγελείς στα αυθαίρετα της Ανατ. Αττικής

14/02/1999
«Ζούγκλα» θυμίζει η κατάσταση στην Ανατολική Αττική. Οικονομικοί παράγοντες της περιοχής διαπλέκονται με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφέροντα συγκρούονται, καταγγελίες για σκάνδαλα έρχονται τακτικά στο φως της δημοσιότητας, εισαγγελικές έρευνες καταλήγουν σε διώξεις και άλλες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Το δύσκολο έργο της διαλεύκανσης των καταγγελιών έχουν αναλάβει οι εισαγγελείς, ήδη ένας νομάρχης κινδυνεύει να καθήσει στο σκαμνί, το κουβάρι των συμφερόντων όμως είναι τόσο μπλεγμένο που για να ξετυλιχθεί και να αποδοθούν ευθύνες πρέπει να ασχοληθεί με αυτό ένας... Σέρλοκ Χολμς. Πριν από λίγο καιρό ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Κολιούσης άσκησε δίωξη κατά του νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Δημ. Φράγκου για κατ' εξακολούθηση παράβαση καθήκοντος, ενώ ερευνώνται και τυχόν ποινικές ευθύνες νομαρχιακών συμβούλων. Αιτία; Οι παράνομες συνδέσεις αυθαίρετων κτισμάτων με τα δίκτυα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ.

Από την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκε ότι στ…