Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ακολουθήστε με στο twitter"ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΑΘΟΥΛΙΑ* στην εφημερίδα Αυγή 

Πώς να αρχίσει να γράφει κανείς σε έναν σύντομο σχολιασμό για ένα θέμα όπως είναι το Τwitter, αυτής της σχετικά νέας διαδικτυακής υπηρεσίας γρήγορης και άμεσης ενημέρωσης, που κυριαρχεί στην τρέχουσα δημοσιογραφική επικοινωνία; Στα τρία χρόνια που λειτουργεί το Twitter, στάλθηκαν ένα δισ. μηνύματα. Με σημερινά στοιχεία, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι την εβδομάδα στέλνουν μηνύματα μέσω αυτού. Έναν χρόνο πριν, είχαμε κατά μέσο όρο 50 εκατ. μηνύματα την ημέρα. Σήμερα τα μηνύματα ξεπερνούν καθημερινά τα 140 εκατ. Κατά μέσο όρο δημιουργούνται σε αυτή την υπηρεσία 460.000 νέοι λογαριασμοί ημερησίως. “Aκολουθήστε με στο Twitter”, είναι η έκφραση που συνοδεύει αυτή την υπηρεσία. Μια καλή αρχή θα ήταν να αναφερθούμε στο παράδειγμα του Wikileaks, της ιστοσελίδας που αποκαλύπτει με δημόσια έγγραφα σκανδαλώδεις πολιτικές ηγετών και κυβερνήσεων. Το Wikileaks, λοιπόν, έχει συνδεθεί με το Twitter και βλέπουμε ότι έχει 861.698 πολίτες που το “ακολουθούν”, δηλαδή παρακολουθούν ό,τι γράφεται σ’ αυτό. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τη σημερινή ημέρα, 19 Απριλίου.
Τι σημαίνει αυτό για την επικοινωνία και την πληροφόρηση; Νομιμοποίηση ενός μέσου επικοινωνίας μέσω του μεγάλου αριθμού που το “ακολουθούν”, ή το θέμα έχει πιο πολύπλοκες πλευρές που συνδέονται και με το είδος και τη φόρμα του μέσου; Για κάποιους είναι το τέλος της μονόπλευρης πληροφόρησης από τα ειδησεογραφικά δίκτυα, για άλλους είναι η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι το Διαδίκτυο δημιουργεί έναν νέο τύπο χρήστη για τον οποίο η είδηση έχει αξία όταν είναι περιεκτική, περιορισμένη σε λίγες λέξεις (μόνο 147 χαρακτήρες επιτρέπονται σε κάθε μήνυμα στο Twitter), επίκαιρη, όπως αυτό ορίζεται από την 24ωρη ζωή ενός πολίτη, και ενδιαφέρουσα. Όχι αναλύσεις στο Τwitter. Γεγονότα. Ειδήσεις. Μπορεί μια σύντομη αναφορά να παραπέμπει σε ένα ολοκληρωμένο άρθρο, αλλά όταν γράφεται στο Τwitter θα πρέπει να έχει μια σύντομη μορφή.
Μερικά στοιχεία ακόμη θα βοηθούσαν να γίνει κατανοητό το μέγεθος αυτής της νέας επικοινωνιακής μηχανής. Το Τwitter του Ομπάμα έχει 5.063.000 πολίτες που το “ακολουθούν” και της Lady Gaga(!) έχει 5.745.000. Στην Ελλάδα, αυτοί που ακολουθούν διάφορες προσωπικότητες είναι λίγοι ακόμη. Μερικές δεκάδες ή χιλιάδες “ακολουθούν” κάποιον που γράφει για την αγορά, τον τουρισμό ή το Τwitter κάποιας “διασημότητας”. Έχει αργήσει να γίνει κατανοητή η χρήση του, ή οι Έλληνες τα λένε “από κοντά”;
Την ώρα που γραφόταν αυτό το σημείωμα, στο Τwitter της γνωστής αμερικανικής διαδικτυακής εφημερίδας “Huffington Post”, που το “ακολουθούν” 979.432 πολίτες, εμφανίστηκε το μήνυμα ότι το μέλος του Κογκρέσου Jesse Jackson μίλησε για την ανεργία στην Αμερική και καταλογίζει ευθύνες στο ipad για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Mέσω του ipad, λέει ο Jackson, εκδοτικοί οίκοι καταρρέουν οικονομικά διότι κανείς δεν πάει να αγοράσει ένα βιβλίο όταν μπορεί να το έχει ηλεκτρονικά με αυτό το νέο ηλεκτρονικό μέσο. Είναι αρκετά αυτά τα αποσπασματικά στοιχεία για προβληματισμό; Όχι βέβαια. Αν θέλουμε να εκτιμήσουμε αυτό το κατ’ αρχήν εντυπωσιακό νέο μέσο διαδικτυακής επικοινωνίας θα πρέπει να αναλύσουμε με πολύ προσοχή όλα τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η ριζοσπαστική αριστερά έχει υποχρέωση να μιλήσει και για τον νέο αυτό τύπο κοινωνικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς ενθουσιασμό, με προσοχή να εντάξει στις αναλύσεις της αυτά τα νέα τεχνολογικά και κοινωνικά μέσα.

ΥΓ. Σήμερα Μεγ. Τρίτη, ας ευχηθούμε η ευαγγελική αναφορά στις εκκλησίες “εδίψασα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην, και συνηγάγετέ με[...]” να βρει τους πιστούς της ελληνορθόδοξης εκκλησίας ομόθυμους να απομονώσουν τη φασιστική πρόκληση του Καρατζαφέρη, πως θα βουλιάζει τα πλοία με τους μετανάστες. Μπορεί να μη σχετίζεται με το Τwitter, όμως, λόγω της ημέρας, θα πρέπει να αναφερθεί.


* Η Θ. Σταθούλια έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και τεχνολογία των πληροφοριών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι 27 σλαβομακεδόνες στελέχη του ΚΚΕ που αποφυλακίστηκαν τον Ιούνιο του 1941 από τις φυλακές της Ακροναυπλίας.

Όλα σχεδόν τα στελέχη που αποφυλακίστηκαν είχαν καταγωγή από την Μακεδονία και  ήταν κυρίως Σλαβομακεδόνες που είχαν υποστεί διώξεις και βασανιστήρια από το καθεστώς Μανιαδάκη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση τους έπαιξε ο Νεδέλκος Παπανεδέλκος του οποίου η σύζυγος ήταν Γερμανίδα και μεσολάβησε στους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ο Παπανεδέλκος πήγε στη Βουλγαρική πρεσβεία και έδωσε κατάλογο με τα ονόματα των Σλαβομακεδόνων που ήταν στη φυλακή. Πράγματι με την μεσολάβηση της Βουλγαρικής Πρεσβείας στην Αθήνα δόθηκε εντολή από τους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, οι ελληνικές δωσίλογες αρχές αντέδρασαν και ενημέρωσαν τους Γερμανούς, ότι δεν πρόκειται για Βούλγαρους, αλλά για επικίνδυνους κομμουνιστές, που μόλις αποφυλακισθούν θα πάρουν όπλα εναντίον των Γερμανών. Όντως οι Γερμανοί ανακάλεσαν τη διαταγή απόλυσης τους, μόνο που ήταν πλέον αργά. Έτσι απελευθερώθηκαν οι:
1.Ανδρέας Τσίπας, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέπειτα Γραμματέας
2.Ανδρέας Τζίμας ή Σ…

Κι όμως, ό,τι ζητούσαμε το πήραμε…

Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ιστορικές οι στιγμές προχθές την Κυριακή στις Πρέσπες
–Ζητούσαμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ισχύ της έναντι όλων, και προκειμένου για το εσωτερικό της πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την εξαφάνιση κάθε ίχνους, κάθε «υπαινιγμού» αλυτρωτισμού. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την –και- συνταγματική αναθεώρηση των ως άνω από την βόρεια γείτονα. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ρητή εκ μέρους της παραδοχή ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την αναγνώριση της σλαβικής καταγωγής και της αντίστοιχης ιστορικής παράδοσης του λαού της. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε διαβεβαίωση περί του απαραβίαστου των συνόρων. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε παραδοχή της ανυπαρξίας μειονοτικού ζητήματος εντός των ελληνικών ορίων, που να έχει σχέση με την πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την κατοχύρωση του δικαιώματός μας για επικύρωση της συμφωνίας, αφού εξασφαλιστούν (και ολοκληρωθούν) οι δεσμεύσεις των…

Εισαγγελείς στα αυθαίρετα της Ανατ. Αττικής

14/02/1999
«Ζούγκλα» θυμίζει η κατάσταση στην Ανατολική Αττική. Οικονομικοί παράγοντες της περιοχής διαπλέκονται με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφέροντα συγκρούονται, καταγγελίες για σκάνδαλα έρχονται τακτικά στο φως της δημοσιότητας, εισαγγελικές έρευνες καταλήγουν σε διώξεις και άλλες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Το δύσκολο έργο της διαλεύκανσης των καταγγελιών έχουν αναλάβει οι εισαγγελείς, ήδη ένας νομάρχης κινδυνεύει να καθήσει στο σκαμνί, το κουβάρι των συμφερόντων όμως είναι τόσο μπλεγμένο που για να ξετυλιχθεί και να αποδοθούν ευθύνες πρέπει να ασχοληθεί με αυτό ένας... Σέρλοκ Χολμς. Πριν από λίγο καιρό ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Κολιούσης άσκησε δίωξη κατά του νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Δημ. Φράγκου για κατ' εξακολούθηση παράβαση καθήκοντος, ενώ ερευνώνται και τυχόν ποινικές ευθύνες νομαρχιακών συμβούλων. Αιτία; Οι παράνομες συνδέσεις αυθαίρετων κτισμάτων με τα δίκτυα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ.

Από την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκε ότι στ…