19 Απρ 2011

"Ακολουθήστε με στο twitter"ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΑΘΟΥΛΙΑ* στην εφημερίδα Αυγή 

Πώς να αρχίσει να γράφει κανείς σε έναν σύντομο σχολιασμό για ένα θέμα όπως είναι το Τwitter, αυτής της σχετικά νέας διαδικτυακής υπηρεσίας γρήγορης και άμεσης ενημέρωσης, που κυριαρχεί στην τρέχουσα δημοσιογραφική επικοινωνία; Στα τρία χρόνια που λειτουργεί το Twitter, στάλθηκαν ένα δισ. μηνύματα. Με σημερινά στοιχεία, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι την εβδομάδα στέλνουν μηνύματα μέσω αυτού. Έναν χρόνο πριν, είχαμε κατά μέσο όρο 50 εκατ. μηνύματα την ημέρα. Σήμερα τα μηνύματα ξεπερνούν καθημερινά τα 140 εκατ. Κατά μέσο όρο δημιουργούνται σε αυτή την υπηρεσία 460.000 νέοι λογαριασμοί ημερησίως. “Aκολουθήστε με στο Twitter”, είναι η έκφραση που συνοδεύει αυτή την υπηρεσία. Μια καλή αρχή θα ήταν να αναφερθούμε στο παράδειγμα του Wikileaks, της ιστοσελίδας που αποκαλύπτει με δημόσια έγγραφα σκανδαλώδεις πολιτικές ηγετών και κυβερνήσεων. Το Wikileaks, λοιπόν, έχει συνδεθεί με το Twitter και βλέπουμε ότι έχει 861.698 πολίτες που το “ακολουθούν”, δηλαδή παρακολουθούν ό,τι γράφεται σ’ αυτό. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τη σημερινή ημέρα, 19 Απριλίου.
Τι σημαίνει αυτό για την επικοινωνία και την πληροφόρηση; Νομιμοποίηση ενός μέσου επικοινωνίας μέσω του μεγάλου αριθμού που το “ακολουθούν”, ή το θέμα έχει πιο πολύπλοκες πλευρές που συνδέονται και με το είδος και τη φόρμα του μέσου; Για κάποιους είναι το τέλος της μονόπλευρης πληροφόρησης από τα ειδησεογραφικά δίκτυα, για άλλους είναι η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι το Διαδίκτυο δημιουργεί έναν νέο τύπο χρήστη για τον οποίο η είδηση έχει αξία όταν είναι περιεκτική, περιορισμένη σε λίγες λέξεις (μόνο 147 χαρακτήρες επιτρέπονται σε κάθε μήνυμα στο Twitter), επίκαιρη, όπως αυτό ορίζεται από την 24ωρη ζωή ενός πολίτη, και ενδιαφέρουσα. Όχι αναλύσεις στο Τwitter. Γεγονότα. Ειδήσεις. Μπορεί μια σύντομη αναφορά να παραπέμπει σε ένα ολοκληρωμένο άρθρο, αλλά όταν γράφεται στο Τwitter θα πρέπει να έχει μια σύντομη μορφή.
Μερικά στοιχεία ακόμη θα βοηθούσαν να γίνει κατανοητό το μέγεθος αυτής της νέας επικοινωνιακής μηχανής. Το Τwitter του Ομπάμα έχει 5.063.000 πολίτες που το “ακολουθούν” και της Lady Gaga(!) έχει 5.745.000. Στην Ελλάδα, αυτοί που ακολουθούν διάφορες προσωπικότητες είναι λίγοι ακόμη. Μερικές δεκάδες ή χιλιάδες “ακολουθούν” κάποιον που γράφει για την αγορά, τον τουρισμό ή το Τwitter κάποιας “διασημότητας”. Έχει αργήσει να γίνει κατανοητή η χρήση του, ή οι Έλληνες τα λένε “από κοντά”;
Την ώρα που γραφόταν αυτό το σημείωμα, στο Τwitter της γνωστής αμερικανικής διαδικτυακής εφημερίδας “Huffington Post”, που το “ακολουθούν” 979.432 πολίτες, εμφανίστηκε το μήνυμα ότι το μέλος του Κογκρέσου Jesse Jackson μίλησε για την ανεργία στην Αμερική και καταλογίζει ευθύνες στο ipad για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Mέσω του ipad, λέει ο Jackson, εκδοτικοί οίκοι καταρρέουν οικονομικά διότι κανείς δεν πάει να αγοράσει ένα βιβλίο όταν μπορεί να το έχει ηλεκτρονικά με αυτό το νέο ηλεκτρονικό μέσο. Είναι αρκετά αυτά τα αποσπασματικά στοιχεία για προβληματισμό; Όχι βέβαια. Αν θέλουμε να εκτιμήσουμε αυτό το κατ’ αρχήν εντυπωσιακό νέο μέσο διαδικτυακής επικοινωνίας θα πρέπει να αναλύσουμε με πολύ προσοχή όλα τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η ριζοσπαστική αριστερά έχει υποχρέωση να μιλήσει και για τον νέο αυτό τύπο κοινωνικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς ενθουσιασμό, με προσοχή να εντάξει στις αναλύσεις της αυτά τα νέα τεχνολογικά και κοινωνικά μέσα.

ΥΓ. Σήμερα Μεγ. Τρίτη, ας ευχηθούμε η ευαγγελική αναφορά στις εκκλησίες “εδίψασα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην, και συνηγάγετέ με[...]” να βρει τους πιστούς της ελληνορθόδοξης εκκλησίας ομόθυμους να απομονώσουν τη φασιστική πρόκληση του Καρατζαφέρη, πως θα βουλιάζει τα πλοία με τους μετανάστες. Μπορεί να μη σχετίζεται με το Τwitter, όμως, λόγω της ημέρας, θα πρέπει να αναφερθεί.


* Η Θ. Σταθούλια έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και τεχνολογία των πληροφοριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails