Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το πολιτικό και ιδεολογικό μανιφέστο που θα κινηθεί η ΑΠ

Δείπνο - παρέμβαση στα δημόσια πράγματα παρέθεσε τη Δευτέρα (11/01) σε 45 προσωπικότητες της πολιτικής ζωής και του πολιτισμού ο Λεωνίδας Κύρκος στην Αίγλη του Ζαππείου με αφορμή την έκδοση δύο βιβλίων του. Στην ομιλία του υιοθέτησε το προεκλογικό σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και ζήτησε την επίτευξη εθνικής συνεννόησης για μείζονα θέματα, θυμίζοντας την πρόταση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπόρευσης της Αριστεράς -τους εκπροσώπους της οποίας παρέλειψε να προσκαλέσει στην εκδήλωση- με ευρύτερες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού προκειμένου "να πυροδοτηθεί και να διασφαλιστεί η ελληνική αναγέννηση" και "απενεχοποίησε" την έννοια του συμβιβασμού θεωρώντας ότι είναι λάθος που συκοφαντήθηκε "ωσάν να ήταν παράδοση άνευ όρων" κατηγορώντας τους "τάχατες επαναστάτες που τον αντιμάχονται" -ακόμα. «Ηταν μια συνάντηση που άργησε τριάντα χρόνια», παρατήρησε ο πρωθυπουργός "σήμερα που το γκρέμισμα του τείχους στη γουόλ στριτ αποκάλυψε τους μύθους της ελεύθερης αγοράς και επανέφερε στο επίκεντρο της πολιτικής τις αναζητήσεις για το ρόλο του κράτους, για τη συμμετοχή του πολίτη." Και είναι σήμερα που ο Λ. Κύρκος, κόντρα στον ήρωα του Άλμπη, αποφάσισε "να παραδώσει το Βερολίνο του". 

Ανδρέας Παπαδόπουλος, εφημερίδα Αυγή

"Λ. Κύρκος: Ανάπτυξη με ανακατανομή για την ανακούφιση των φτωχότερων στρωμάτων"

"Ανάπτυξη που θα συνδυάζεται με ανακατανομή και με μέτρα που θα ανακουφίζουν τα φτωχότερα στρώματα πρότεινε ο Λεωνίδας Κύρκος, παρεμβαίνοντας στα δημόσια πράγματα με τη χθεσινή "κλειστή" συνάντηση που διοργάνωσε στην Αίγλη του Ζαππείου με αφορμή την έκδοση των βιβλίων του και στην οποία συμμετείχαν λίγοι προσκεκλημένοι.

Το “παρών” έδωσαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, οι υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης και Μίμης Ανδρουλάκης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης, ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Σάκης Πεπονής, τα στελέχη του ΣΥΝ Σπύρος Λυκούδης και Δημήτρης Χατζησωκράτης, οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Γιάννης Βούλγαρης, η εκδότρια της Εστίας Εύα Καραϊτίδου, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, οι επιχειρηματίες Θ. Παπαλεξόπουλος, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Δημήτρης Μελισσανίδης, οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη (συντόνιζε την εκδήλωση), Νίκος Φίλης, Σεραφείμ Φυντανίδης, Παντελής Καψής και Αλέξης Παπαχελάς.

Κραυγή για την περιφρούρηση της ομαλότητας
Η εκδήλωση άνοιξε με την τετράλεπτη ομιλία του Λ. Κύρκου και ακολούθησαν οι σύντομες τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Φ. Κουβέλη. Ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς επανέλαβε τη σταθερή θέση του για τη συνεργασία των κομμάτων της δημοκρατικής αριστεράς που εμπνέονται από τον μαρξισμό με τις προοδευτικές δυνάμεις του κέντρου. Μια τέτοια συνεργασία, είπε ο Λ. Κύρκος, θα μπορούσε να διασφαλίσει την ελληνική αναγέννηση. Στην ομιλία του, που είχε χαρακτήρα πολιτικής παρακαταθήκης, συμμερίστηκε το δίλημμα που έθεσε προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε", συμπληρώνοντάς το με το "ανακατανομή-ανάπτυξη ή βουλιάζουμε".

Χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση "κραυγή για την περιφρούση της ομαλότητας", μιλώντας για την ανάγκη "μεγάλων συμβιβασμών" στα πρότυπα του ιστορικού κειμένου του "Οι στόχοι του έθνους". Κατηγόρησε τους "τάχατες επαναστάτες που αντιμάχονται την έννοια του συμβιβασμού και πυροδοτούν επικίνδυνες εκρήξεις, όπως τα Δεκεμβριανά 2, ή παίζουν τον ρόλο των αδιάλλαχτων ασυμβίβαστων κηρύχνοντας τον θετικό ρόλο του φόβου".

Υποστήριξε ότι "πρέπει όλοι να αποδεχτούμε τις επιβαλλόμενες θυσίες μέσα σ' ένα σχέδιο που θα καταμερίζει τα βάρη, θα παίρνει υπόψη του ότι πλατιά λαϊκά στρώματα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι η δίκαιη κατανομή είναι η απόλυτη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος". Ο Λ. Κύρκος ανέφερε ως χρήσιμη μορφή πάλης τον εντοπισμό μορφών επίδειξης προκλητικού πλούτου, όπως είναι οι πολυτελέστατες κατοικίες και τα σκάφη αναψυχής, με στόχο την υποχρέωση του ιδιοκτήτη να καταβάλλει το ύψος του φόρου που θα προσδιορίζεται από το νέο φορολογικό σύστημα. Πρότεινε, μάλιστα, ελεγκτές να είναι οι κατά τόπους δημοτικές επιτροπές ελέγχου, αλλά και να θυροκολλείται το δελτίο φορολογικής ενημερότητας. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται για ένα πογκρόμ κατά των πλουσίων αλλά "για μέτρα έγκαιρης πίεσης πριν η απελπισία των φτωχότερων στρωμάτων υπερβεί ένα όριο ασφάλειας και οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες εκρήξεις".

Εξέφρασε την αντίθεσή του "συνηθισμένη αντίδραση του κατεστημένου" που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, όπως συμβαίνει σε συνθήκες κρίσης, εντάσσοντας σε αυτή την κατηγορία την ένταση των τρομοκρατικών ενεργειών, την ανεύθυνη δράση των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών, αλλά και την κατάχρηση του ασύλου. Ως προς το τελευταίο, δήλωσε "υπέρ της κατάργησης του ασύλου, γιατί αυτό που υπάρχει μόνο γελιοποίηση της έννοιας του ασύλου είναι και του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιαίτερα των σπουδαστών", προτείνοντας "τη θέσπιση ενός πραγματικού ασύλου της διακίνησης ιδεών υπό την ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και με τη δημιουργία μεικτών ομάδων περιφρούρησης (ενός είδους Hyde Park)".

Διαφώνησε με τα όσα είπε η κυρία Παπαρήγα "περί πολέμου", ζητώντας από τους εργαζόμενους να εγγυηθούν την εσωτερική ειρήνη και να απορρίψουν νεοζαχαριαδικούς τυχοδιωκτισμούς. Αν και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει διάσπαση του κινήματος των εργαζομένων, χαιρέτισε ως εναλλακτική μορφή πάλης την τελευταία απεργία του ΠΑΜΕ! Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφεύγονται πρωτοβουλίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία και προκαλούν την αγανάκτηση κατά των οργανωτών.

Γ. Παπανδρέου: Ώρα για ευρύτερες συναινέσεις
Είναι η ώρα για ευρύτερες συναινέσεις πάνω σε αρχές για να πάει μπροστά ο τόπος, υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου στη σύντομη ομιλία του. Χαρακτήρισε τον Λ. Κύρκο πολέμιο κάθε λογής ψευτορθοδοξίαςκαι εξήρε τη συμμετοχή του στην προσπάθεια να αποκτήσει η έννοια της αριστεράς το απελευθερωτικό της νόημα μακριά από αυταρχισμούς, δογματισμούς και γραφειοκρατία, την εποχή που η κυριαρχία του σοβιετικού μπλοκ είχε δυσφημίσει την έννοια της αριστεράς.

Αν και από διαφορετικά κόμματα και διαφορετικούς δρόμους, είπε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ήταν ουσιαστική η συμβολή του για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. "Σήμερα, το γκρέμισμα του τείχους στη γουόλ στριτ αποκάλυψε τους μύθους της ελεύθερης αγοράς και επανέφερε στο επίκεντρο της πολιτικής τις αναζητήσεις για τον ρόλο του κράτους, για τη συμμετοχή του πολίτη", είπε ο Γ. Παπανδρέου. Πρόσθεσε ότι πρέπει να διαμορφώσουμε ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη, ενώ υποστήριξε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι κυρίως οικονομικό, αλλά σχετίζεται με τη μη αξιοποίηση του πλούτου.

Φ. Κουβέλης: Βιωματική η σχέση του με την αριστερά
Στην ξεχωριστή προσωπικότητα του Λεωνίδα Κύρκου αναφέρθηκε ο Φώτης Κουβέλης, κάνοντας λόγο για "μια εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του τόπου - έναν αταλάντευτο αγωνιστή της δημοκρατίας και της αριστεράς". Ανέφερε ότι η προστασία της ομαλότητας για τον Λεωνίδα βρίσκεται στη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατέληξε: "Ο Λ. Κύρκος υποστηρίζει ότι η μετακίνηση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση, στην οποία βρίσκεται, σε ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση, προϋποθέτει τη συμπόρευση των δυνάμεων της αριστεράς με δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ο Λεωνίδας καταθέτει με ειλικρίνεια τις απόψεις του και με τη γενναιότητα του αδιαμφισβήτητου αγωνιστή προειδοποιεί και προτρέπει"."

Βούλα Κεχαγιά, εφημερίδα Νέα"«Ώρα να πέσουν τα τείχη»"

"Σε προσκλητήριο συναίνεσης προχώρησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεχόμενος τη χείρα πολιτικής φιλίας που του έτεινε ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος. Ενώ ο κ. Παπανδρέου ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση, λέγοντας μάλιστα ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η μετατροπή του κράτους από ένα σύστημα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων σε κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη, δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση στο προσκλητήριο Κύρκου. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς που είχε προσκληθεί στο δείπνο δεν κατάφερε λόγω υποχρεώσεων, όπως είπε, να παρευρεθεί στο Ζάππειο.

Ουσιαστικά ο κ. Κύρκος μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου προσέφερε στήριξη- υπό προϋποθέσεις- στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας παράλληλα τις δυνάμεις εκείνες που όπως είπε, φωτογραφίζοντας το ΚΚΕ, πυροδοτούν τον πόλεμο στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας ως λύση στα προβλήματα και ως υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο.

Απάντηση Παπαρήγα 
Η χθεσινή πολιτική παρέμβαση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς σχολιάστηκε προκαταβολικά από τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε πως όταν ο κ. Κύρκος μιλάει για εθνική συνεννόηση και συναίνεση σε καμία περίπτωση δεν εννοεί και το ΚΚΕ, γιατί ακριβώς θέλει να αποκλείσει μια ριζοσπαστική, αγωνιστική, λαϊκή γραμμή. Πρόσθεσε δε ότι εθνική συνεννόηση σημαίνει «καθόμαστε κάτω και κάνουμε έναν αντιλαϊκό συμβιβασμό με αυτούς που ευθύνονται για τα λαϊκά προβλήματα, αλλά δεν θα ωφελούσε καθόλου τον τόπο ένα ροζ ΚΚΕ».

Αντίδραση από ΣΥΝ 
Αντιδράσεις ωστόσο προκάλεσε η χθεσινή εκδήλωση του Λεωνίδα Κύρκου και στο εσωτερικό του Συνασπισμού, η ηγεσία του οποίου δεν είχε προσκληθεί. Έτσι μετά τη δυσφορία που εξέφρασαν παράγοντες της Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ προσεκλήθη ο κ. Σαμαράς, ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας έσπευσε να δηλώσει πως στην Αριστερά η πολιτική χαράσσεται από τις εκλεγμένες ηγεσίες και με συλλογικές, ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες. «Με την αριστερή, προγραμματική μας αντιπολίτευση δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, απέναντι στις πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση, πολιτικές που συνεχίζει να εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βίτσας."

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΛΗΣ, εφημερίδα Καθημερινή

"Ο κ. Λ. Κύρκος εισηγείται άμεση κατάργηση του ασύλου"

"Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η στάση του κ. Δ. Παπαδημούλη ο οποίος, αν και προσκλήθηκε να παραστεί, εντούτοις επέλεξε να μην πάει, διαχωρίζοντας έτσι, τη θέση του από την επιλογή του κ. Κύρκου να μην καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΝ. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε μάλιστα με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς εκφράζοντας και στον ίδιο τις αντιρρήσεις του. «Επικοινώνησα με τον κ. Κύρκο και του είπα ότι δεν θα είμαι παρών στην εκδήλωση επειδή έχω μια υποχρέωση τηλεοπτική. Με την ευκαιρία, επειδή με τον Λεωνίδα μιλάμε συχνά, του είπα ότι δεν θεωρώ σωστό να έχουν προσκληθεί όλοι σε αυτή τη συζήτηση και όχι ο πρόεδρος του ΣΥΝ», τόνισε (Θέμα 9,89).
Ερωτηθείς σχετικά με την απάντηση του κ. Κύρκου, είπε: «Οπως πάντα ο Λεωνίδας ακούει προσεκτικά τις απόψεις μου όπως κι εγώ τις δικές του». Αλλα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, που αιφνιδιάστηκαν, από αυτή την εξέλιξη, σημείωναν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΝ, λέγοντας ότι έχει προσωπικό χαρακτήρα και ότι έγινε με αφορμή την έκδοση των δύο βιβλίων του Λ. Κύρκου.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του κ. Τσίπρα, εμφανώς αιφνιδιασμένοι, προχωρούσαν σε πολιτικούς παραλληλισμούς με την πρόταση που πρόσφατα εξέφρασε ο κ. Κ. Μητσοτάκης περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τόνιζαν ότι ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να συνταχθεί με κινήσεις «εθνικής συνεννόησης», όπως τουλάχιστον αυτές εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., καθώς και από το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνουν τα δύο κόμματα εξουσίας."

Σκίτσο του Στάθη, Πηγή: εφημερίδα ΕλευθεροτυπίαΣκίτσο του Στάθη, Πηγή: εφημερίδα ΕλευθεροτυπίαΓιάννης Τριάντης, εφημερίδα Ελευθεροτυπία

"Αναξιόπιστοι, έκπαλαι"

"Δεν είναι θέμα καλών τρόπων. Τίθεται ζήτημα πολιτικού ήθους με την ακατανόητη -ή μήπως ευεξήγητη;- ενέργεια του Λεωνίδα Κύρκου να μην προσκαλέσει τους Κωνσταντόπουλο, Αλαβάνο και Τσίπρα. Τραγικό ολίσθημα, στο όριο της απρέπειας το οποίο υπονομεύει δραστικά την ύστατη, θεμιτή προσπάθειά του να κλείσει τον κύκλο της πολιτικής παρουσίας του με τον τίτλο του σοφού γέροντα της Αριστεράς."

Βασίλης Χιώτης, εφημερίδα Βήμα

"Απρόσμενες συναντήσεις"

"Η χθεσινή εμφάνιση του Λεωνίδα Κύρκου στο Ζάππειο είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη πως οι καιροί αλλάζουν. Το κακό είναι ότι λίγοι το βλέπουν και πολύ λιγότεροι το ομολογούν, ειδικά όταν είναι πολιτικοί. Η χθεσινή του ομιλία θα θεωρείτο αδιανόητη για έναν πρώην ηγέτη της Αριστεράς πριν από λίγα χρόνια. Θεωρείται όμως φυσιολογική για ένα πρόσωπο που έζησε ολόκληρη τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας και μπορεί πια να μιλήσει ελεύθερα.

Για να πει ένας πολιτικός όλη την αλήθεια, θα πρέπει να φθάσει στην ηλικία του Λεωνίδα Κύρκου ή του Κώστα Μητσοτάκη. Θα πρέπει πρώτα να δεχθεί για τον εαυτό του ότι έφτασε στο τέλος της πολιτικής του διαδρομής για να αρχίσει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να σπέρνει ζιζάνια στο πολιτικό σκηνικό, αναταράσσοντας τα λιμνάζοντα νερά του. Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση που ο πρώην ηγέτης της Αριστεράς ομολόγησε χθες δημοσίως πως η καλύτερη μορφή μαζικού αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι αυτή που εκπροσωπεί το ΠΑΜΕ, το οποίο είναι γνωστό ότι ανήκει στο ΚΚΕ!

(...) Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν χθες προσκεκλημένος στο Ζάππειο. Σταδιακά αναπτύχθηκε μια ψυχρότητα με τον Κύρκο, επειδή λέει πράγματα που δεν τολμά να πει ο ίδιος. Για τον ίδιο λόγο είναι μισητός και ο Κώστας Μητσοτάκης στη δική του παράταξη, σε σημείο μάλιστα που ο ίδιος δεν επιθυμεί πλέον να αποκαλείται «επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ».

Ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να δηλώσει ότι στην κυβέρνηση εθνικής ανάγκης που προτείνει, πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Το αυτονόητο είπε, αλλά έκανε πολλούς να αφρίσουν στη Ρηγίλλης. 
Κατά κάποιο τρόπο ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Κώστας Μητσοτάκης συναντήθηκαν χθες με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συναντήθηκαν το 1989. Και θα συναντηθούν στο μέλλον και πολλοί οι οποίοι έχουν καταγραφεί ως αντίπαλοι στο παρελθόν. Και αυτό κάτι σημαίνει..."

Βούλα Κεχαγιά, εφημερίδα Νέα

"«Καλλικράτης»: το νέο πρόβλημα του ΣΥΝ"

"Ο νέος διοικητικός χάρτης θα πλήξει πρωτίστως τους υποψηφίους που εκλέγονται με τα χρώματα της Αριστεράς μειώνοντας την επιρροή τους. Με βάση αυτήν την προοπτική, κάποιοι θα θεωρούσαν λογικό κόμματα όπως π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο πώς θα μπορέσουν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ισχυρές συμμαχίες στις τοπικές κοινωνίες.

Στις εκλογές του 2006 η Κουμουνδούρου ενέκρινε με το σταγονόμετρο τη σύμπραξη στελεχών του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να ξηλώσει την ταμπέλα που πολλοί της έχουν φορέσει, ότι δηλαδή σύρεται πίσω από ένα κόμμα εξουσίας. 
Φέτος, έστω και καθυστερημένα, ο ΣΥΝ έχει ανακοινώσει ότι σκέφτεται να προωθήσει στις τοπικές κοινωνίες συνεργασίες με τους Οικολόγους Πράσινους μολονότι στις εκλογές του 2007 δεν ήθελε ούτε ζωγραφιστούς να τους δει. 
Παράλληλα απέκλεισε συνεργασίες στους μεγάλους δήμους και συγχρόνως την πρόταση των Ανανεωτών που λένε «όχι» στη λογική του απομονωτισμού.

Κάπου εδώ επανέρχεται όμως ένα κρίσιμο ερώτημα για ένα πολιτικό κόμμα που διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού: επιθυμεί να λειτουργεί ως κόμμα διαμαρτυρίας, ως πολιτική κίνηση αδιαφορώντας για τη συμμετοχή στην κάθε μορφής εξουσίας ή αποσκοπεί στη συμμετοχή στην εξουσία με τη δική του προσέγγιση για την πρόοδο του τόπου, παίρνοντας βεβαίως και το ρίσκο των επιλογών του;"

ΣΤΑΘΗΣ Σ., εφημερίδα Ελευθεροτυπία

"Συνιστώσες εναντίον συνισταμένης …"

"Σε εθνική ενότητα πλην Αριστεράς καλεί ο κ. Λεωνίδας Κύρκος. Μάλιστα καλεί αυτούς που προκάλεσαν όχι μόνον την κρίση, αλλά κυρίως κακομεταχειρίστηκαν τη χώρα 30 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., να μας βγάλουν τώρα αυτοί οι ίδιοι απ' την κρίση, συνθλίβοντας και ταπεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις ζωές μας. Σαν να φώναζε δηλαδή ο άλλος Λεωνίδας τότε τους Πέρσες να σώσουν την Ελλάδα απ' την ελευθερία της. Άντε γεια..."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι 27 σλαβομακεδόνες στελέχη του ΚΚΕ που αποφυλακίστηκαν τον Ιούνιο του 1941 από τις φυλακές της Ακροναυπλίας.

Όλα σχεδόν τα στελέχη που αποφυλακίστηκαν είχαν καταγωγή από την Μακεδονία και  ήταν κυρίως Σλαβομακεδόνες που είχαν υποστεί διώξεις και βασανιστήρια από το καθεστώς Μανιαδάκη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση τους έπαιξε ο Νεδέλκος Παπανεδέλκος του οποίου η σύζυγος ήταν Γερμανίδα και μεσολάβησε στους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ο Παπανεδέλκος πήγε στη Βουλγαρική πρεσβεία και έδωσε κατάλογο με τα ονόματα των Σλαβομακεδόνων που ήταν στη φυλακή. Πράγματι με την μεσολάβηση της Βουλγαρικής Πρεσβείας στην Αθήνα δόθηκε εντολή από τους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, οι ελληνικές δωσίλογες αρχές αντέδρασαν και ενημέρωσαν τους Γερμανούς, ότι δεν πρόκειται για Βούλγαρους, αλλά για επικίνδυνους κομμουνιστές, που μόλις αποφυλακισθούν θα πάρουν όπλα εναντίον των Γερμανών. Όντως οι Γερμανοί ανακάλεσαν τη διαταγή απόλυσης τους, μόνο που ήταν πλέον αργά. Έτσι απελευθερώθηκαν οι:
1.Ανδρέας Τσίπας, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέπειτα Γραμματέας
2.Ανδρέας Τζίμας ή Σ…

Κι όμως, ό,τι ζητούσαμε το πήραμε…

Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ιστορικές οι στιγμές προχθές την Κυριακή στις Πρέσπες
–Ζητούσαμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ισχύ της έναντι όλων, και προκειμένου για το εσωτερικό της πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την εξαφάνιση κάθε ίχνους, κάθε «υπαινιγμού» αλυτρωτισμού. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την –και- συνταγματική αναθεώρηση των ως άνω από την βόρεια γείτονα. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ρητή εκ μέρους της παραδοχή ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την αναγνώριση της σλαβικής καταγωγής και της αντίστοιχης ιστορικής παράδοσης του λαού της. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε διαβεβαίωση περί του απαραβίαστου των συνόρων. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε παραδοχή της ανυπαρξίας μειονοτικού ζητήματος εντός των ελληνικών ορίων, που να έχει σχέση με την πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την κατοχύρωση του δικαιώματός μας για επικύρωση της συμφωνίας, αφού εξασφαλιστούν (και ολοκληρωθούν) οι δεσμεύσεις των…

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)
Ο Αντόνιο Γκράμσι (Antonio Gramsci)-(κωμόπολη Άλες Σαρδηνίας, 22 Ιανουαρίου 1891 — Ρώμη, 27 Απριλίου 1937) ήταν Ιταλός φιλόσοφος, συγγραφέας, πολιτικός και πολιτικός επιστήμονας. Τα εργοστασιακά συμβούλια. – Αντόνιο Γκράμσι Σοσιαλισμός και κουλτούρα Παρελθόν και Παρόν Οι θέσεις της Λυών Λογοτεχνία και εθνική ζωή Κείμενα Η ζωή ενός επαναστάτη Η οργάνωση της κουλτούρας Για το Μακιαβέλι Ιστορικός υλισμός – τετράδια της φυλακής Οι διανοούμενοι