Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέτρα οικονομικής και κοινωνικής ανακούφισης του λαού της Καισαριανής


ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΟΚΑ*
Ολοένα και περισσότερο κατατείνουμε σε έναν άκρατο οικονομισμό, ο οποίος αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στο σύστημα των συναλλαγών και ελάχιστη στις θεμελιώδεις ανάγκες των ανθρώπων. Αυτό ακριβώς είναι ο καπιταλισμός. O καπιταλισμός με απλά λόγια είναι ένα σύστημα που αντλεί πλούτο από τους φτωχούς για να τον δώσει στους πλούσιους με μιαν ελάχιστη ανταπόδοση, εκτός αν υπάρξουν αντίμετρα. Με οικονομικούς όρους: ένα έλλειμμα αγοραστικής δύναμης- με εξαίρεση τον δανεισμό και τις πιστωτικές κάρτες-στα χαμηλά στρώματα και μια υπερβολική συγκέντρωση χρήματος στα υψηλά στρώματα. Σε σημείο που μόνον ένα τμήμα αυτού του χρήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανάλωση. Αυτό στα συνηθισμένα επίπεδα. Στις μέρες, όμως, το κακό, όμως, παράγινε. Τώρα επιχειρείται η μετατροπή της κοινωνίας σε ανθρώπινη χωματερή.
Η Ελλάδα γίνεται το πειραματόζωο του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού. Ακολουθούν και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία κ. ο. κ. Η κατεδάφιση των εργασιακών, κοινωνικών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η καταδίκη τους στην ανεργία, την ανέχεια και τη φτώχεια δεν είναι ένας εφιάλτης είναι η πραγματικότητα. Οι αγώνες, οι θυσίες και το αίμα γενιών και γενιών της εργατικής τάξης πετάγονται στα σκουπίδια και βαδίζουμε ολοταχώς προς το παρελθόν.
Την πραγματικότητα αυτή τη βιώνει και ο δήμος μας αλλά και η πλειονότητα του λαού της πόλης μας, ο οποίος είναι εργαζόμενος. H αντίσταση μας στο ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν πρέπει να είναι διαρκής.
Παράλληλα με τη διαρκή αντίσταση μας εμείς οι ενασχολούμενοι με τα κοινά έχουμε και ένα άλλο καθήκον: στον βαθμό των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών που ο καθείς έχει, να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αυτής της δυσμενούς πραγματικότητας και στην ανακούφιση του εργαζόμενου λαού. Οι δυνατότητες μας είναι δυστυχώς μικρές αλλά πιστεύουμε ότι οι ενέργειες μας και τα μέτρα που θα λάβουμε, πέραν της πρακτικής αξίας τους, έχουν και συμβολική αξία έμπρακτης παρέμβασης μιας λαϊκής εξουσίας, όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε την Τ. Α, στα προβλήματα του δοκιμαζόμενου λαού. Κυρίως, όμως, στοχεύουν στην τόνωση του ηθικού και της αγωνιστικότητας μας, στοιχεία, εξάλλου που χαρακτηρίζουν την πόλη μας. Αναδεικνύουν την έννοια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συντροφικότητας.
Στην κατεύθυνση αυτή αφού συνομιλήσαμε με αρκετούς δημότες μας καταλήξαμε στα εξής:
Δημιουργία αθλητικών Ακαδημιών (6 ως 12 ετών) Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης και Πετοσφαίρισης από τη νέα χρονιά, όπου οι υπηρεσίες θα παρέχονται εντελώς δωρεάν και το κόστος θα το αναλάβει ο δήμος. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνταχθεί μελέτη με τη βοήθεια των αθλητικών σωματείων της πόλης μας αλλά και των ανθρώπων του πολιτισμού. Κύριοι στόχοι των ακαδημιών αυτών θα είναι η προαγωγή του αθλητισμού (όχι του πρωταθλητισμού) και η καλλιέργεια του αθλητικού ιδεώδους, για όλους χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Μείωση 10% στις ήδη χαμηλές τιμές (επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο με τη διπλή αύξηση του ΦΠΑ) της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου (Καλοπούλα, Ξύλινα, Νεκροταφείο) ώστε να είναι προσιτές σε όλους. Ο καφές στα ξύλινα θα παρέχεται δωρεάν στους συνταξιούχους κάθε πρωί από Δευτέρα ως Παρασκευή μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο της επιχείρησης. Μείωση 20% στο εισιτήριο του κινηματογράφου «ΑΙΟΛΙΑ» και δωρεάν είσοδος στις παιδικές ταινίες. Μείωση 10% στις ήδη χαμηλές τιμές του “Καισάριου” Γυμναστηρίου από τη νέα χρονιά. Αναστολή της λειτουργίας του Θεάτρου « Αντώνης Καλογιάννης» για το καλοκαίρι αυτό, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες μας με το εισιτήριο, καθώς ο δήμος δεν μπορεί να αντέξει τις δωρεάν παραστάσεις. Μουσικές βραδιές στις γειτονιές της πόλης μας δωρεάν με διπλό στόχο: να αναβιώσουμε την Καισαριανή της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας και της αισιοδοξίας και να διασκεδάσουν οι συνδημότες μας στις δύσκολες αυτές μέρες χωρίς κόστος (το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα). Μηδενική αύξηση και στα ανταποδοτικά τέλη του 2010. Διατήρηση της δωρεάν παροχής υπηρεσιών στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας, καθώς πεποίθηση μας είναι ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Συγκράτηση και πιθανή μείωση των τροφείων στους παιδικούς - βρεφικούς σταθμούς. Συνέχιση και φέτος το καλοκαίρι των προγραμμάτων: α) Παιδικές κατασκηνώσεις και β) ΚΔΑΠ (Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών). Ενέργειες που κατατείνουν στην ενίσχυση της Τοπικής Αγοράς και των επαγγελματιών. Θα ανακοινωθούν μετά από συνεννόηση με τους ενδιαφερομένους.
Το κόστος των μέτρων αυτών ανακούφισης θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου μας. Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο για τον ανθρωπισμό και την αξιοπρέπεια μας.
*Ο Σπύρος Τζόκας είναι δήμαρχος Καισαριανής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι 27 σλαβομακεδόνες στελέχη του ΚΚΕ που αποφυλακίστηκαν τον Ιούνιο του 1941 από τις φυλακές της Ακροναυπλίας.

Όλα σχεδόν τα στελέχη που αποφυλακίστηκαν είχαν καταγωγή από την Μακεδονία και  ήταν κυρίως Σλαβομακεδόνες που είχαν υποστεί διώξεις και βασανιστήρια από το καθεστώς Μανιαδάκη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απελευθέρωση τους έπαιξε ο Νεδέλκος Παπανεδέλκος του οποίου η σύζυγος ήταν Γερμανίδα και μεσολάβησε στους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ο Παπανεδέλκος πήγε στη Βουλγαρική πρεσβεία και έδωσε κατάλογο με τα ονόματα των Σλαβομακεδόνων που ήταν στη φυλακή. Πράγματι με την μεσολάβηση της Βουλγαρικής Πρεσβείας στην Αθήνα δόθηκε εντολή από τους Γερμανούς για την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, οι ελληνικές δωσίλογες αρχές αντέδρασαν και ενημέρωσαν τους Γερμανούς, ότι δεν πρόκειται για Βούλγαρους, αλλά για επικίνδυνους κομμουνιστές, που μόλις αποφυλακισθούν θα πάρουν όπλα εναντίον των Γερμανών. Όντως οι Γερμανοί ανακάλεσαν τη διαταγή απόλυσης τους, μόνο που ήταν πλέον αργά. Έτσι απελευθερώθηκαν οι:
1.Ανδρέας Τσίπας, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέπειτα Γραμματέας
2.Ανδρέας Τζίμας ή Σ…

Κι όμως, ό,τι ζητούσαμε το πήραμε…

Ήταν, χωρίς αμφιβολία, ιστορικές οι στιγμές προχθές την Κυριακή στις Πρέσπες
–Ζητούσαμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ισχύ της έναντι όλων, και προκειμένου για το εσωτερικό της πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την εξαφάνιση κάθε ίχνους, κάθε «υπαινιγμού» αλυτρωτισμού. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την –και- συνταγματική αναθεώρηση των ως άνω από την βόρεια γείτονα. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την ρητή εκ μέρους της παραδοχή ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την αναγνώριση της σλαβικής καταγωγής και της αντίστοιχης ιστορικής παράδοσης του λαού της. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε διαβεβαίωση περί του απαραβίαστου των συνόρων. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε παραδοχή της ανυπαρξίας μειονοτικού ζητήματος εντός των ελληνικών ορίων, που να έχει σχέση με την πΓΔΜ. Το πήραμε…
–Ζητούσαμε την κατοχύρωση του δικαιώματός μας για επικύρωση της συμφωνίας, αφού εξασφαλιστούν (και ολοκληρωθούν) οι δεσμεύσεις των…

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)

Κατεβάστε δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι (PDF)
Ο Αντόνιο Γκράμσι (Antonio Gramsci)-(κωμόπολη Άλες Σαρδηνίας, 22 Ιανουαρίου 1891 — Ρώμη, 27 Απριλίου 1937) ήταν Ιταλός φιλόσοφος, συγγραφέας, πολιτικός και πολιτικός επιστήμονας. Τα εργοστασιακά συμβούλια. – Αντόνιο Γκράμσι Σοσιαλισμός και κουλτούρα Παρελθόν και Παρόν Οι θέσεις της Λυών Λογοτεχνία και εθνική ζωή Κείμενα Η ζωή ενός επαναστάτη Η οργάνωση της κουλτούρας Για το Μακιαβέλι Ιστορικός υλισμός – τετράδια της φυλακής Οι διανοούμενοι